Pad Thai z kurczakiem to danie wywodzące się z kuchni tajskiej. To makaron smażony z kurczakiem z dodatkiem jajka i kiełek fasoli mung. Przygotowanie jest niezwykle szybkie i proste.
Pad Thai to jedno z najpopularniejszych dań kuchni tajskiej, które zdobyło już uznanie na całym świecie. To pyszne danie z makaronem ryżowym, kurczakiem, warzywami i orzechami ziemnymi, które podawane jest z sosem Pad Thai.
Jeśli szukasz przepisu na danie, które jest łatwe do przygotowania i jednocześnie smaczne, to Pad Thai z kurczakiem jest idealnym wyborem.
Pad Thai z kurczakiem to pyszne danie, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu amatorowi kuchni azjatyckiej. Przygotowanie go nie jest trudne, a zastosowanie prostych składników sprawia, że jest to danie szybkie i łatwe w wykonaniu. Warto spróbować samodzielnie przygotować ten przepis i delektować się wyjątkowym smakiem tajskiej kuchni.
Pierwszy raz robimy to danie w domu i muszę Wam przyznać wyszło wyśmienite. I kuchnia tajska wcale nie jest trudna :)
Spróbujcie…
Pad Thai z kurczakiem składniki
- 100g makaronu do Pad Thai
- 3 ząbki czosnku
- 1 pierś z kurczaka
- olej
- 100g kiełek fasoli mung
- 2 dymki
- szczypiorek
- garść orzeszków ziemnych
- 2 jajka
Składniki do sosu
- sok z 1/2 limonki
- 3 łyżki cukru
- 5 łyżek sosu rybnego
- 1/2 papryczki chilli
Przepis na sos
- Papryczkę chilli kroimy w cienkie półplasterki.
- Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Przepis na Pad Thai z kurczakiem
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i zostawiamy na boku.
W wysokiej patelni na odrobinie oleju podsmażamy dosłownie przez chwile pokrojony w plasterki czosnek. Dodajemy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i smażymy przez ok. 7 minut.
Zmniejszamy ogień, wbijamy jajka i smażymy przez chwilę na małym ogniu.
Dodajemy makaron, po ok. 2 minutach wlewamy sos, dodajemy pokrojoną w kostkę dymkę, kiełki i smażymy kolejne 3 minuty.
Po wyłożeniu na talerze posypujemy całość posiekanym szczypiorkiem i posiekanymi orzeszkami ziemnymi.

Smacznego!