
Ciasto bez pieczenia – ciasto z masłem orzechowym
Ciasta bez pieczenia to szybkie i proste w przygotowaniu desery. Ciasto z masłem orzechowym to połączeniu dwóch przeciwstawnych smaków – słodkiego budyniu, z lekko słonym masłem orzechowym.
Ciasto idealnie pasuje na popołudniowy deser, podane z pyszną kawą latte.
Sprawdźcie jak szybko i prosto przygotować ten deser.
SPRAWDŹ: Zdrowe angielskie śniadanie
Ciasto z masłem orzechowym – składniki (na blaszkę ok. 25 cm)
- 200g masła orzechowego
- ok. 40 herbatników
- 500 ml mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- 2 jajka
- 100g wiórek kokosowych
- 100g orzeszków ziemnych (niesolonych)
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 200g masła
Przeczytaj przepis na Domowe pączki
Ciasto z masłem orzechowym – przepis
- Żółtka oddzielamy od białek, a następnie ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i 250 ml mleka. Całość miksujemy.
- W międzyczasie gotujemy pozostałą część mleka z cukrem waniliowym. Jak się zagotuje wlewamy przygotowaną masę i energicznie mieszamy, aby budyń się nam nie przypalił. Jak budyń zacznie gęstnieć, zdejmujemy z kuchenki i cały czas mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Przygotowany domowy budyń miksujemy z masłem (musi być w temperaturze pokojowej).
- W blaszce na dnie układamy herbatniki, smarujemy połową masła orzechowego, następnie wykładamy 1/3 budyniu i kolejno… herbatniki, masło, budyń, herbatniki budyń.
- Wierzch posypujemy uprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi i orzeszkami.
- Wstawiamy na ok. 3-4 godziny do lodówki.
Sprawdź przepis na Faworki
Smacznego!