Ciasta bez pieczenia to szybkie i proste w przygotowaniu desery. Ciasto z masłem orzechowym to połączeniu dwóch przeciwstawnych smaków – słodkiego budyniu, z lekko słonym masłem orzechowym.

Ciasto z masłem orzechowym to pyszna i aromatyczna propozycja dla miłośników orzechów i słodkości. Jest to ciasto, które składa się z delikatnego biszkoptu i kremowego masła orzechowego, które w połączeniu tworzą idealną kompozycję smakową.

Ciasto z masłem orzechowym można udekorować dodatkowo orzechami lub posypką z cukru pudru. Jest to idealna propozycja dla miłośników słodkości i orzechów, którzy chcą spróbować czegoś nowego i wyjątkowego.

Obejrzyj nasze filmy:

Ciasto idealnie pasuje na popołudniowy deser, podane z pyszną kawą latte.

Ciasto z masłem orzechowym jest idealnym wyborem na deser lub przekąskę, którą można podać na różne okazje, takie jak urodziny, imieniny czy spotkania ze znajomymi. Jest to również idealna propozycja dla miłośników orzechów i słodkości, którzy chcą spróbować czegoś nowego i wyjątkowego.

Sprawdźcie jak szybko i prosto przygotować ten deser.

SPRAWDŹ: Zdrowe angielskie śniadanie

Ciasto z masłem orzechowym składniki (na blaszkę ok. 25 cm)

  • 200g masła orzechowego
  • ok. 40 herbatników
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 100g wiórek kokosowych
  • 100g orzeszków ziemnych (niesolonych)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 200g masła

Przeczytaj przepis na Domowe pączki

Ciasto z masłem orzechowym przepis

Żółtka oddzielamy od białek, a następnie ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę pszenną, mąkę  ziemniaczaną i 250 ml mleka. Całość miksujemy.

W międzyczasie gotujemy pozostałą część mleka z cukrem waniliowym. Jak się zagotuje wlewamy przygotowaną masę i energicznie mieszamy, aby budyń się nam nie przypalił. Jak budyń zacznie gęstnieć, zdejmujemy z kuchenki i cały czas mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.

Przygotowany domowy budyń miksujemy z masłem (musi być w temperaturze pokojowej).

W blaszce na dnie układamy herbatniki, smarujemy połową masła orzechowego, następnie wykładamy 1/3 budyniu i kolejno… herbatniki, masło, budyń, herbatniki budyń.

Wierzch posypujemy uprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi i orzeszkami.

Wstawiamy na ok. 3-4 godziny do lodówki.

Ciasto z masłem orzechowym
Ciasto z masłem orzechowym

Sprawdź przepis na Faworki

Smacznego!