Ciasto z masłem orzechowym
Desery

Ciasto bez pieczenia – ciasto z masłem orzechowym

Ciasta bez pieczenia to szybkie i proste w przygotowaniu desery. Ciasto z masłem orzechowym to połączeniu dwóch przeciwstawnych smaków – słodkiego budyniu, z lekko słonym masłem orzechowym.

Ciasto idealnie pasuje na popołudniowy deser, podane z pyszną kawą latte.

Sprawdźcie jak szybko i prosto przygotować ten deser.

SPRAWDŹ: Zdrowe angielskie śniadanie

Ciasto z masłem orzechowym – składniki (na blaszkę ok. 25 cm)

  • 200g masła orzechowego
  • ok. 40 herbatników
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 100g wiórek kokosowych
  • 100g orzeszków ziemnych (niesolonych)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 200g masła

Przeczytaj przepis na Domowe pączki

Ciasto z masłem orzechowym – przepis

  1. Żółtka oddzielamy od białek, a następnie ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę pszenną, mąkę  ziemniaczaną i 250 ml mleka. Całość miksujemy.
  2. W międzyczasie gotujemy pozostałą część mleka z cukrem waniliowym. Jak się zagotuje wlewamy przygotowaną masę i energicznie mieszamy, aby budyń się nam nie przypalił. Jak budyń zacznie gęstnieć, zdejmujemy z kuchenki i cały czas mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Przygotowany domowy budyń miksujemy z masłem (musi być w temperaturze pokojowej).
  4. W blaszce na dnie układamy herbatniki, smarujemy połową masła orzechowego, następnie wykładamy 1/3 budyniu i kolejno… herbatniki, masło, budyń, herbatniki budyń.
  5. Wierzch posypujemy uprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi i orzeszkami.
  6. Wstawiamy na ok. 3-4 godziny do lodówki.

Sprawdź przepis na Faworki

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.