Pokażę Wam jak zrobić swój własny, domowy majonez w kilka minut. W sklepach znajdziemy całą półkę majonezów i możemy wybierać dowoli, ale tylko w wersji domowej wiemy jakie składniki użyliśmy.

Podstawą w domowym majonezie są dobre jakościowo składniki. Majonez możemy przygotować zarówno na całym jajku, jak i samych żółtkach. Tym razem będzie to pierwsza z wspomnianych wersji.

Przeczytaj: Jak pasteryzować słoiki

Składniki

  • jajko w rozmiarze L
  • 1,5 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki octu
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka musztardy

Domowy majonez – przepis

  1. Do wysokiego naczynia wbijamy jajko, dodajemy ocet, szczyptę soli, pieprzu, musztardę i blendujemy. Możecie również wykorzystać do przygotowania majonezu mikser.
  2. Podczas blendowania, pomału wlewamy olej. Cały czas miksując do uzyskania pożądanej konsystencji.

Pamiętajcie: Im więcej oleju dodajecie, tym majonez robi się gęstszy. Tutaj jest taka odwrotna zależność.

Domowy majonez świetnie będzie pasował na przykład do domowych frytek.

Sprawdź przepis na: Domowe frytki – jak zrobić

Smacznego!