Pokażę Wam jak zrobić swój własny, domowy majonez w kilka minut. W sklepach znajdziemy całą półkę majonezów i możemy wybierać dowoli, ale tylko w wersji domowej wiemy jakie składniki użyliśmy.
Podstawą w domowym majonezie są dobre jakościowo składniki. Majonez możemy przygotować zarówno na całym jajku, jak i samych żółtkach. Tym razem będzie to pierwsza z wspomnianych wersji.
Przeczytaj: Jak pasteryzować słoiki
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- jajko w rozmiarze L
- 1,5 szklanki oleju
- 2 łyżeczki octu
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka musztardy
Domowy majonez – przepis
- Do wysokiego naczynia wbijamy jajko, dodajemy ocet, szczyptę soli, pieprzu, musztardę i blendujemy. Możecie również wykorzystać do przygotowania majonezu mikser.
- Podczas blendowania, pomału wlewamy olej. Cały czas miksując do uzyskania pożądanej konsystencji.
Pamiętajcie: Im więcej oleju dodajecie, tym majonez robi się gęstszy. Tutaj jest taka odwrotna zależność.
Domowy majonez świetnie będzie pasował na przykład do domowych frytek.
Sprawdź przepis na: Domowe frytki – jak zrobić
Smacznego!