Chyba nie ma osoby, która nie lubi frytek. Tym razem przygotujemy domowe frytki, które będą chrupiące z zewnątrz i delikatnie wilgotne i miękkie w środku.
Pewnie wielu z Was zaskoczy ten przepis, ale dzięki niemy frytki będą złociste i chrupiące.
Składniki
- 4-5 dużych ziemniaków
- 2 l wody
- 1/2 szklanki cukru
- olej do smażenia
Przepis na domowe frytki
- Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w paseczki o szerokości ok. 1 cm.
- Pokrojone ziemniaki wkładamy na ok. 15 minut do wody z cukrem.
- Po 15 minut odcedzamy, osuszamy ręcznikiem papierowym i smażymy na rumiany kolor w głębokim tłuszczu.
- Po usmażeniu soli i możemy podać z ketchupem, albo majonezem.
Frytki nie są zdrowe, ale ta wersja jest na pewno znacznie lepsza niż ta kupiona w barach szybkiej obsługi.
Obejrzyj nasze filmy:
Smacznego!