Chyba nie ma osoby, która nie lubi frytek. Tym razem przygotujemy domowe frytki, które będą chrupiące z zewnątrz i delikatnie wilgotne i miękkie w środku.

Pewnie wielu z Was zaskoczy ten przepis, ale dzięki niemy frytki będą złociste i chrupiące.

Składniki

  • 4-5 dużych ziemniaków
  • 2 l wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • olej do smażenia

Przepis na domowe frytki

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w paseczki o szerokości ok. 1 cm.
  2. Pokrojone ziemniaki wkładamy na ok. 15 minut do wody z cukrem.
  3. Po 15 minut odcedzamy, osuszamy ręcznikiem papierowym i smażymy na rumiany kolor w głębokim tłuszczu.
  4. Po usmażeniu soli i możemy podać z ketchupem, albo majonezem.

Frytki nie są zdrowe, ale ta wersja jest na pewno znacznie lepsza niż ta kupiona w barach szybkiej obsługi.

Obejrzyj nasze filmy:

Smacznego!