Zapiekane ziemniaki z czosnkiem to bardzo tania wersja obiadu. Tak, tak danie to może być pełnowartościowym posiłkiem. Sprawdzi się też idealnie jako dodatek do potraw z grilla.

Najlepiej jest przygotować zapiekane ziemniaki z młodych, dużych ziemniaków.

Składniki

  • kilka dużych, młodych ziemniaków
  • czosnek
  • oliwa
  • pieprz
  • sól
  • sól morska
  • ewentualnie ulubione przyprawy

Przepis na zapiekane ziemniaki z czosnkiem

  1. Ziemniaki dokładnie szorujemy, ale nie obieramy.
  2. W całości ziemniaki gotujemy na wpół miękko w osolonej wodzie. Jeśli tego nie zrobimy, musielibyśmy je bardzo długo piec i spaliłby nam sie czosnek.
  3. Kroimy w ćwiarteczki, albo połówki. Wszystko zależy od wielkości ziemniaków.
  4. Czosnek drobno siekamy.
  5. Układamy w naczyniu do zapiekania, polewamy odrobiną oliwy posypujemy posiekanym czosnkiem.
  6. Pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C.
  7. Po upieczeniu ziemniaki oprószamy świeżo zmieloną solą morską.

Smacznego!

Obejrzyj nasze filmy: