Zapiekane ziemniaki z czosnkiem to bardzo tania wersja obiadu. Tak, tak danie to może być pełnowartościowym posiłkiem. Sprawdzi się też idealnie jako dodatek do potraw z grilla.
Najlepiej jest przygotować zapiekane ziemniaki z młodych, dużych ziemniaków.
Składniki
- kilka dużych, młodych ziemniaków
- czosnek
- oliwa
- pieprz
- sól
- sól morska
- ewentualnie ulubione przyprawy
Przepis na zapiekane ziemniaki z czosnkiem
- Ziemniaki dokładnie szorujemy, ale nie obieramy.
- W całości ziemniaki gotujemy na wpół miękko w osolonej wodzie. Jeśli tego nie zrobimy, musielibyśmy je bardzo długo piec i spaliłby nam sie czosnek.
- Kroimy w ćwiarteczki, albo połówki. Wszystko zależy od wielkości ziemniaków.
- Czosnek drobno siekamy.
- Układamy w naczyniu do zapiekania, polewamy odrobiną oliwy posypujemy posiekanym czosnkiem.
- Pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C.
- Po upieczeniu ziemniaki oprószamy świeżo zmieloną solą morską.
Smacznego!