Zapiekane ziemniaki w boczku to zarówno dodatek do innego dania, ale również może być pełnowartościowym posiłkiem. Potrawę najlepiej jest przygotować z młodych ziemniaków, jednak nie zawsze mamy je pod ręką, więc w sklepie wybierajmy te mniejsze.
Ziemniaki możecie doprawić dowolnymi przyprawami, nasz przepis to tylko sugestia.
Składniki
- młode ziemniaczki
- wędzony boczek w plasterkach
- pieprz
- sól
- zioła prowansalskie
- tymianek
- oliwa
Przepis na zapiekane ziemniaki w boczku
- Ziemniaki dokładnie szorujemy – NIE obieramy.
- Zaczynamy od podgotowania ich w osolonej wodzie – gotujemy aż będą na wpół miękkie – ok. 10 minut.
- Ziemniaczki kroimy na połówki i każdą z nich zawijamy boczkiem.
- Układamy w naczyniu do zapiekania, skrapiamy odrobiną oliwy, posypujemy świeżo mielonym pieprzem, ziołami prowansalskimi, tymiankiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 15-20 minut.
Smacznego!