Piernik to obowiązkowe ciasto na naszym Bożonarodzeniowym stole, a zapach i smak uświadamiają nam dlaczego to już tradycja, a nie tylko ciasto. Nie zawsze mamy jednak czas i wszystkie składniki by go upiec, dlatego ciasto a’la piernik może go w zupełności zastąpić.
Jest to świetna alternatywa dla prawdziwego piernika na Święta. Proste, łatwe i szybkie w przygotowaniu, a składniki zawsze znajdziesz w swojej domowej spiżarni.
Przepis na Pierniki świąteczne
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki:
- 1,5 szklaki mąki (przy pojemności szklanki 250 ml)
- pół szklanki cukru
- 3 łyżki kakao (może być napój kakaowy w proszku)
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka cukru wanilinowego lub kilka kropel aromatu waniliowego
- szczypta soli
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżka octu (balsamiczny, jabłkowy lub winny)
- 1 szklanka przegotowanej, chłodnej wody
Ciasto a’la piernik przepis:
Do miski wsyp wszystkie suche składniki i wymieszaj je. W mniejszej misce połącz i zamieszaj ze sobą przegotowaną wodę, olej i ocet. Płynne składniki dodaj do suchych i za pomocą łyżki starannie wymieszaj.
Nagrzej piekarnik od dołu do 180 stopni Celsjusza.
Przelej ciasto do brytfanki, może być prostokątna. Piecz około 25-30 minut aż patyczek, którym sprawdzasz ciasto będzie suchy. Wystudzone ciasto a’la piernik podawaj z ulubionymi konfiturami, roztopioną czekoladą i posyp bakaliami. Na noc ciasto zostawiaj w brytfance na stole pod przykryciem.