Ciasto a’la piernik
Desery

Ciasto a’la piernik

Piernik to obowiązkowe ciasto na naszym Bożonarodzeniowym stole, a zapach i smak uświadamiają nam dlaczego to już tradycja, a nie tylko ciasto. Nie zawsze mamy jednak czas i wszystkie składniki by go upiec, dlatego ciasto a’la piernik może go w zupełności zastąpić.

Jest to świetna alternatywa dla prawdziwego piernika na Święta. Proste, łatwe i szybkie w przygotowaniu, a składniki zawsze znajdziesz w swojej domowej spiżarni.

Przepis na Pierniki świąteczne

Składniki:

  • 1,5 szklaki mąki (przy pojemności szklanki 250 ml)
  • pół szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao (może być napój kakaowy w proszku)
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka cukru wanilinowego lub kilka kropel aromatu waniliowego
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 1 łyżka octu (balsamiczny, jabłkowy lub winny)
  • 1 szklanka przegotowanej, chłodnej wody

Ciasto a’la piernik przepis:

Do miski wsyp wszystkie suche składniki i wymieszaj je. W mniejszej misce połącz i zamieszaj ze sobą przegotowaną wodę, olej i ocet. Płynne składniki dodaj do suchych i za pomocą łyżki starannie wymieszaj.

Nagrzej piekarnik od dołu do 180 stopni Celsjusza.

Przelej ciasto do brytfanki, może być prostokątna. Piecz około 25-30 minut aż patyczek, którym sprawdzasz ciasto będzie suchy. Wystudzone ciasto a’la piernik podawaj z ulubionymi konfiturami, roztopioną czekoladą i posyp bakaliami. Na noc ciasto zostawiaj w brytfance na stole pod przykryciem.

Ciasto a’la piernik
Ciasto a’la piernik

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.