Danie z makaronem w roli głównej, to z pewnością częsty gość nie tylko we włoskim domu. Jesteśmy w stanie zrobić, tak wiele potraw z makaronem, że spokojnie cały miesiąc można by, je jeść i to codziennie w innej odsłonie. Za co go kochamy? Z pewnością za prostotę i smak, a także za to, iż z pomocą pozornie niewielu składników można przygotować coś naprawdę wyjątkowego w smaku.
Dziś przepis, w którym można się po prostu zakochać, a ilość użytych do jego przygotowania produktów, wcale na to nie wskazuje. Spaghetti cacio e pepe, czyli w dosłownym tłumaczeniu spaghetti z serem i pieprzem, to danie pochodzące z Rzymu, konkretniej z Lacjum, uznawane jest za jedno z najstarszych włoskich dań. Jest bez dwóch zdań kwintesencją kuchni włoskiej. Jeśli jeszcze nie próbowałeś koniecznie to nadrób, a na pewno na długo zagości w domowym menu.
Sprawdź: Spaghetti z mięsem mielonym
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki:
- ok 400g makaronu spaghetti
- filiżanka startego sera pecorino romano, lub grana padano
- 2 łyżki świeżo zmielonego pierzu czarnego
- filiżanka wody w której gotował się makaron
- 2 łyżki masła
- 1 czubata łyżka soli
Spaghetti cacio e pepe – sposób przygotowania:
Makaron gotujemy w wodzie z dodatkiem 1 czubatej łyżki soli, tak aby był al dente. Trzemy ser na tarce, oraz mielimy pieprz (znacznie bardziej polecam użyć do tego moździerza). Zanim odcedzimy makaron, odlewamy 1 filiżankę wody, w której się gotował. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła, dodajemy świeżo zmielony pieprz, a po ok 1 minucie również wodę, odlaną z gotowania makaronu.
Następnie dodać makaron, dokładnie zamieszać, dodać starty ser, mieszać do momentu aż się rozpuści, zdjąć z palnika. Na samym końcu dodać drugą łyżkę masła, przykryć, poczekać i ponownie zamieszać. Można posypać jeszcze na talerzu odrobiną tartego parmezanu.
Spaghetti cacio e pepe jest daniem banalnie prostym, ale z pewnością niebanalnym w smaku.