Pierniki to tradycyjne słodkości na święta. Możemy przygotować je z dzieckiem, a potem dowolnie dekorować, co sprawia frajdę małym i dużym. Podczas pieczenia uwalania się piękny aromat, którym pachnie w całym domu.

Przedstawiamy przepis na pyszne aromatyczne, pierniczki. Możemy je upiec kilka tygodni , przed świętami lub kilka dni wcześniej, za każdym razem świetnie smakują.

Warto sprawdzić przepis na: Babka piaskowa

Składniki:

  • 80 g masła
  • ¼ szklanki miodu
  • 2 i ¼ szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika

Pierniki świąteczne – przepis

Do garnka wlewamy miód, masło, cukier i wszystko mieszkamy, następnie podgrzewamy ,do momentu aż cukier się rozpuści. Po wystudzeniu dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. W przypadku kiedy ciasto jest zbyt sypkie, trzeba dodać więcej miodu. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt miękkie, należy je schłodzić.

Czy wiesz jak: Grypa w pełni – popraw odporność

Ciasto wałkujemy na grubość ok. 2 cm, wykrawamy dowolne kształty pierników, przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Pierniczki pieczemy 8-10 minut w temperaturze 180 stopni.

Nie można piec ich zbyt długo , ponieważ będą miały smak goryczki. Po wyjęciu z piekarnika studzimy je na kratce. Po upieczeniu pierniki są twarde, potrzebują odpowiednią ilość wilgoci.