Pierniki to tradycyjne słodkości na święta. Możemy przygotować je z dzieckiem, a potem dowolnie dekorować, co sprawia frajdę małym i dużym. Podczas pieczenia uwalania się piękny aromat, którym pachnie w całym domu.
Przedstawiamy przepis na pyszne aromatyczne, pierniczki. Możemy je upiec kilka tygodni , przed świętami lub kilka dni wcześniej, za każdym razem świetnie smakują.
Warto sprawdzić przepis na: Babka piaskowa
Składniki:
- 80 g masła
- ¼ szklanki miodu
- 2 i ¼ szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
Pierniki świąteczne – przepis
Do garnka wlewamy miód, masło, cukier i wszystko mieszkamy, następnie podgrzewamy ,do momentu aż cukier się rozpuści. Po wystudzeniu dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. W przypadku kiedy ciasto jest zbyt sypkie, trzeba dodać więcej miodu. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt miękkie, należy je schłodzić.
Czy wiesz jak: Grypa w pełni – popraw odporność
Ciasto wałkujemy na grubość ok. 2 cm, wykrawamy dowolne kształty pierników, przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Pierniczki pieczemy 8-10 minut w temperaturze 180 stopni.
Nie można piec ich zbyt długo , ponieważ będą miały smak goryczki. Po wyjęciu z piekarnika studzimy je na kratce. Po upieczeniu pierniki są twarde, potrzebują odpowiednią ilość wilgoci.