Pierniczki świąteczne to jedna z najlepszych słodkości jakie szykujemy na Święta. Przepis na pierniczki jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Tak przygotowane pierniczki świąteczne możemy przygotować wraz z dziećmi, będą miały świetną zabawę w pomaganiu w kuchni.
Spis treści
Jednak również sama dekoracja pierniczków, może być dla nich super atrakcją i wyzwaniem, będą mogły pokazać swoją kreatywność.
W tym wpisie pokażę Wam jak przygotować miękkie, puszyste, aromatyczne pierniczki. Przejdziemy krok po kroku jak je przygotować. Do przygotowania pierniczków świątecznych możecie użyć dowolnej, swojej ulubionej mieszkanki przypraw. Ja akurat wybrałem przyprawę korzenną. Jednak zanim kupicie taką mieszankę w sklepie zwróćcie uwagę na jej skład. Najlepiej aby miała tylko przyprawy, bez dodatków cukru i innych tego typu rzeczy.
Pierniczki po przestudzeniu możemy dać dzieciom do dekorowania. Wystarczy przygotować im lukier, albo kupić, dostępne praktycznie w każdym sklepie mazaki do dekoracji. Jeśli w Waszym domu jest zwyczaj wieszania na choince pierniczków albo cukierków, to te świąteczne pierniczki będą przepiękną ozdobą Waszego świątecznego drzewka.
Jak zawsze zanim przystąpicie do przygotowania pierników, przeczytajcie przepis do końca. Mój blog kulinarny to nie tylko przepisy, to także skarbnica porad i wskazówek. W tym wpisie również je znajdziecie.
Pierniczki składniki
- 500g mąki
- 120 g cukru
- 150g masła
- 5 łyżek miodu
- 120g śmietany
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 50g mieszanki przypraw do piernika
- ewentualnie 1 łyżka kakao
Aby pierniczki były idealnie maślane polecam w tym przepisie wykorzystać prawdziwe masło o zawartości tłuszczu 82-83%, a nie inne podobne margaryny.
Pierniczki przepis
W rondelku roztapiamy masło. Po roztopieniu wyłączamy ogień, czekamy chwilę i dodajemy miód. Chcemy zachować właściwości zdrowotne miodu, dlatego nie możemy go zagotować. Następnie dodajemy przyprawy i kakao, jeśli chcecie aby Wasze pierniki były delikatnie ciemniejsze. Całość dokładnie mieszamy, aż miód się rozpuści i całość się połączy.
Masło z miodem i przyprawami odstawiamy do ostygnięcia.
Do dużej miski dodajemy mąkę, śmietanę, cukier, żółtka jaj, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
Porada: możecie zastąpić śmietanę, gęstym jogurtem naturalnym. A co zrobić z białkami jajek? Możecie zrobić pyszne kokosanki.
Do składników w misce dodajemy masło wraz z przyprawami. Musicie uważać, aby nie było gorące. Ciasto dokładnie mieszamy przy pomocy łyżki. Ja używam łyżki drewnianej, ale jeśli chcecie możecie również wykorzystać mikser. Uważajcie bo ciasto będzie klejące i dość gęste. Ciasto w misce wkładamy do lodówki na minimum 6 godzin.
Dlatego warto przygotować ciasto dzień wcześniej, wtedy będzie w lodówce przez całą noc.
Ciasto po wyjęciu z lodówki, powinno być bardzo plastyczne. Dzielimy je na kilka mniejszych kawałków. Łatwiej będzie je rozwałkowywać. Stolnicę podsypujemy odrobina mąki i rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. Jeśli lubicie grubsze, bardziej puszyste pierniczki to ciasto może mieć grubość i 1 cm. Przy pomocy świątecznych foremek wycinamy pierniczki. Jeśli ich nie macie to możecie wykorzystać również na przykład szklankę.

Pierniki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pierników nie układamy bardzo blisko siebie, bowiem podczas pieczenia urosną jeszcze.
Pozostałości po wycięciu pierniczków dodajemy do nowej części ciasta i rozwałkowujemy, czynność powtarzamy, aż wykorzystamy całe ciasto.
Pieczemy je przez 12- 15 minut w zależności od grubości ciasta w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Pieczemy je w piekarniku w opcji góra – dół.
Po upieczeniu układamy pierniki na kratce do ostygnięcia.

Jak już ostygną, możemy je od razu jeść. Jednak najładniej wyglądają jak zdecydujemy się na ich ozdobienie. Możemy wykorzystać mazaki do dekoracji, albo polukrować je domowym lukrem. Do tego celu wykorzystajcie pędzelek do smarowania, albo skorzystajcie z rękawa cukierniczego z wąską końcówką.
W sklepach możecie również kupić specjalne flamastry do dekorowania wypieków, poszukajcie i skorzystajcie. Możecie do dekorowania pierników świątecznych zaangażować dzieci. Z całą pewnością będzie im się podobało takie zajęcie.

Smacznego!
Zrobione i u nas.
Super przepis. Zapisane.
Skorzystam z pierniczkow
Super!