Domowy przecier pomidorowy
Inne

Domowy przecier pomidorowy

To najlepszy, domowy przecier pomidorowy. Ten przecier z pomidorów możecie wykorzystać do wielu pysznych dań. Wykorzystacie go do zupy pomidorowej czy makaronu z sosem pomidorowym.

Przygotowanie tego przecieru jest bardzo proste i bardzo szybkie i wykorzystacie tylko naturalne składniki. Jestem pewny, że jak raz go przygotujecie, to będziecie go robili co rok, kiedy zacznie się sezon na pyszne, soczyste, słodkie pomidory.

Do przygotowani przecieru pomidorowego możecie wykorzystać dowolny rodzaj pomidorów. Jeśli jednak chcecie uzyskać gęstszy przecier to szukajcie twardszych pomidorów. Będą miały one znacznie mniej wody, niż te miękkie.

Przeczytaj także: Ketchup z dyni i papryki

Domowa passata pomidorowa to przepis, który możemy przygotować w wersji podstawowej z przetartych pomidorów, albo z dodatkiem ulubionych ziół i na przykład czosnku. Taki przecier będzie jeszcze bardziej aromatyczny.

Pokażę Wam jak przygotować wersję podstawową z odrobiną aromatycznej bazylii.

Przecier składniki

  • 2 kg pomidorów
  • garść świeżej bazylii
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli

Ja wykorzystuję w swoim przepisie pomidorki koktajlowe. Nie trzeba ich obierać ze skórki, bo całość na samym końcu będziemy przecierać przez sitko.

Przecier pomidorowy przepis

W swoim przepisie wykorzystuję do przygotowania przecieru pomidorowego pomidorki koktajlowe. Zaczynamy od ich dokładnego umycia. Następnie kroimy je na połówki, jeśli pomidorki koktajlowe są większe to kroimy je na ćwiartki.

Przecier pomidorowy
Przecier pomidorowy – pokrojone pomidorki

Następnie pomidorki przekładamy na patelnię i na wolnym ogniu dusimy przez około 30 minut. Pomidorki dusimy na wolnym ogniu. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że jest dużo pomidorów, jednak podczas duszenia stracą swoją objętość.

Przecier pomidorowy - duszenie pomidorów
Przecier pomidorowy – duszenie pomidorów

Pomidory podczas duszenia doprawiamy je do smaku solą i pieprzem. Musimy odparować z pomidorów, część wody. Czas duszenia jest dość elastyczny, bowiem każdy pomidor ma inną zawartość wody.

Na chwilę przed końcem duszenia, dodajemy do pomidorów odrobinę posiekanej drobno bazylii.

IMG 6926

Tak przygotowany przecier przecieramy przez sitko do miseczki.

Gorący przecier pomidorowy przekładamy do umytych i dokładnie osuszonych słoików. Zakręcamy i następnie pasteryzujemy.

Słoiki układamy w garnku z wodą, wyłożonym na dnie ściereczką. Ściereczkę kładziemy, aby słoiczki nam nie popękały podczas gotowania. Gotujemy je na wolnym ogniu przez 20 minut.

Przecier pomidorowy - pasteryzowanie
Przecier pomidorowy – pasteryzowanie

Po ich wyjęciu układamy do góry dnem na ściereczce. Uważajcie bo słoiki są bardzo gorące.

Tak przygotowany przecier możemy przechowywać w spiżarce nawet przez cały rok.

Domowy przecier pomidorowy
Domowy przecier pomidorowy

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Przecier pomidorowy

Pomidory to jedno z najczęściej spotykanych warzyw na stołach polskich rodzin. Nic dziwnego. Jest to warzywo tanie, a przy tym niezwykle zdrowe. Łączy więc w sobie dwie najistotniejsze cechy dobrego produktu spożywczego. Jakie dokładnie walory dla ludzkiego zdrowia posiada pomidor? Przede wszystkim jest źródłem dużych ilości potasu. Minerał ten odpowiada za poprawne napięcie mięśniowe.

Jego zadaniem jest także usprawnianie przepływu impulsów w komórkach nerwowych. Na koniec pomidor zawiera beta-karoten uczestniczący w produkcji witaminy A. Jednym ze sposobów na skorzystanie z dobrodziejstw tego warzywa jest przecier pomidorowy.

Passata pomidorowa

We Włoszech jego odmianą jest passata pomidorowa, słynna przede wszystkim w rejonie Emiglia-Romagna. Domowy przecier pomidorowy może pochwalić się pewną bardzo ważną zaletą. Mianowicie jest całkowicie pozbawiony skórek i nasion. Dla wielu osób to jedyna forma, w jakiej w ogóle są w stanie spożywać pomidory. Skórki mogą przyklejać się do ścianek żołądka, powodując bardzo nieprzyjemne doznania i konsekwencje.

Przecier pomidorowy przepisy

Przecier z pomidorów sprawia, że nie trzeba martwić się o takie rzeczy. Aby móc delektować się przecier pomidorowy, trzeba znać przepis na przecier pomidorowy. Zastanawiając się, jak zrobić przecier pomidorowy, trzeba przede wszystkim dobrać dobrej jakości pomidory. Najlepiej z własnej działki lub od hodowcy, by ograniczyć zły wpływ konserwantów i innych substancji. Przepis na przecier pomidorowy występuje w wielu wariantach. Kluczem do zapewnienia sobie właściwego przecier z pomidorów, który posłuży np. jako baza do sosów jest odpowiedni dobór przepisu do celu.