To najlepszy, domowy przecier pomidorowy. Ten przecier z pomidorów możecie wykorzystać do wielu pysznych dań. Wykorzystacie go do zupy pomidorowej czy makaronu z sosem pomidorowym.
Przygotowanie tego przecieru jest bardzo proste i bardzo szybkie i wykorzystacie tylko naturalne składniki. Jestem pewny, że jak raz go przygotujecie, to będziecie go robili co rok, kiedy zacznie się sezon na pyszne, soczyste, słodkie pomidory.
Do przygotowani przecieru pomidorowego możecie wykorzystać dowolny rodzaj pomidorów. Jeśli jednak chcecie uzyskać gęstszy przecier to szukajcie twardszych pomidorów. Będą miały one znacznie mniej wody, niż te miękkie.
Obejrzyj nasze filmy:
Przeczytaj także: Ketchup z dyni i papryki
Domowa passata pomidorowa to przepis, który możemy przygotować w wersji podstawowej z przetartych pomidorów, albo z dodatkiem ulubionych ziół i na przykład czosnku. Taki przecier będzie jeszcze bardziej aromatyczny.
Pokażę Wam jak przygotować wersję podstawową z odrobiną aromatycznej bazylii.
Przecier składniki
- 2 kg pomidorów
- garść świeżej bazylii
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
Ja wykorzystuję w swoim przepisie pomidorki koktajlowe. Nie trzeba ich obierać ze skórki, bo całość na samym końcu będziemy przecierać przez sitko.
Przecier pomidorowy przepis
W swoim przepisie wykorzystuję do przygotowania przecieru pomidorowego pomidorki koktajlowe. Zaczynamy od ich dokładnego umycia. Następnie kroimy je na połówki, jeśli pomidorki koktajlowe są większe to kroimy je na ćwiartki.
Następnie pomidorki przekładamy na patelnię i na wolnym ogniu dusimy przez około 30 minut. Pomidorki dusimy na wolnym ogniu. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że jest dużo pomidorów, jednak podczas duszenia stracą swoją objętość.
Pomidory podczas duszenia doprawiamy je do smaku solą i pieprzem. Musimy odparować z pomidorów, część wody. Czas duszenia jest dość elastyczny, bowiem każdy pomidor ma inną zawartość wody.
Na chwilę przed końcem duszenia, dodajemy do pomidorów odrobinę posiekanej drobno bazylii.
Tak przygotowany przecier przecieramy przez sitko do miseczki.
Gorący przecier pomidorowy przekładamy do umytych i dokładnie osuszonych słoików. Zakręcamy i następnie pasteryzujemy.
Słoiki układamy w garnku z wodą, wyłożonym na dnie ściereczką. Ściereczkę kładziemy, aby słoiczki nam nie popękały podczas gotowania. Gotujemy je na wolnym ogniu przez 20 minut.
Po ich wyjęciu układamy do góry dnem na ściereczce. Uważajcie bo słoiki są bardzo gorące.
Tak przygotowany przecier możemy przechowywać w spiżarce nawet przez cały rok.
Smacznego!