Picie świeżo wyciskanych soków zwłaszcza z marchwi to bogate źródło witamin i składników odżywczych. Połączenie mango, marchwi i jabłka to idealna kompozycja smakowa. Marchew to spora ilość witaminy A, błonnika i beta-karotenu.
Ten sok to również świetny pomysł na pożywne drugie śniadanie i nie tylko dla osób będących na diecie, ale tak, tak… spora ilość błonnika da Wam poczucie sytości na dłuższy czas! Zapomniałbym dodatek kurkumy i świeżego imbiru to podkręcenie procesów trawiennych.
Oczywiście do przygotowania tego soku najlepiej jest wykorzystać wyciskarkę wolnoobrotową. Ceny ich nie są takie wysokie i w Lidlu kupicie ją już za ok. 250 PLN.
Pozostaje tylko pytanie, na jak długo starczy Wam motywacji…
Przechodząc do przepisu…
Składniki (na ok. 600 ml)
- 4 marchewki
- 3 jabłka
- 1 dojrzałe mango
- 2cm imbiru
- 3 cm kurkumy
- odrobina wody
Sok mango – marchew – jabłko – przepis
Woda nam będzie potrzebna, aby od czasu do czasu dolać do wyciskarki, aby się nie zapchała. Jeśli wolicie gęsty sok, wykorzystajcie sitko z większymi oczkami. Ja wolę właśnie tą wersję.
Wszystkie składniki kroimy na mniejsze kawałki i zaczynajac od najbardziej miękkich dodajemy do wyciskarki. Czyli najpierw mango, jabłka, imbir, kurkuma i na końcu marchewka. Ta kolejność jest bardzo ważna, bowiem twarde warzywa i owoce przepchną te miękkie.
Tak przygotowany sok możecie zamknąć w butelce i przechowywać w lodówce przez 24 godziny.
Smacznego!