Bardzo proste i bardzo szybkie w przygotowaniu kotlety jajeczne. Kotlety przygotowujemy z jajek ugotowanych na twardo. Przyjmujemy, że jedno jajko to jeden kotlet. Do masy jajecznej dodajemy również odrobinę cebuli, szczypiorku i bułki tartej.
Takie kotlety to smak dzieciństwa i szkolnych obiadów przygotowywanych w piątki.
We wpisie tym znajdziesz dokładny sposób przygotowania kotletów, z którym poradzi sobie każdy oraz propozycje w jaki sposób można je urozmaicić przy pomocy prostych dodatków. Oczywiście nie zapomnimy również o propozycji ich podania.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki (na 5 kotletów)
- 6 jajek
- sucha kajzerka
- odrobina bułki tartej
- 1/2 pęczku szczypiorku
- sól
- pieprz
- cebula (może być dymka)
- olej do smażenia
Kotlety jajeczne – przepis
Zaczynamy od ugotowania 5 jajek na twardo. Jeśli nie wiecie ile czasu gotować jajka na twardo, aby zachowały wszystkie swoje właściwości to polecam Wam wpis – ile gotować jajka. Przyjmujemy, że jeden kotlet jajeczny to 1 jajko na twardo. Po ugotowaniu jajek, studzimy je i ścieramy na dużych oczkach na tarce. Następie na tarce ścieramy cebulę. Jeśli kupiliśmy szczypiorek wraz z cebulą dymką to możemy wykorzystać właśnie te cebule.
Do miski do jajek i cebuli dodajemy namoczoną wcześniej w wodzie kajzerkę, posiekany drobno szczypiorek oraz 2 łyżki bułki tartej. Dodajemy 1 surowe jajko oraz doprawiamy wszystko do smaku solą i pieprzem. Jeśli masa będzie zbyt rzadka to dodajemy jeszcze odrobinę bułki tartej.
Z przygotowanej masy jajecznej formujemy kotlety i smażmy je na patelni na rozgrzanym oleju na rumiany kolor z obu stron.
W sezonie letnim możemy je podać z mizerią zrobioną ze świeżych, gruntowych ogórków, oraz młodymi ziemniaczkami z wody. Ja osobiście wolę puree z ziemniaków.
Jak przygotować puree z ziemniaków
Do ugotowanych i odcedzonych ziemniaków dodajemy łyżkę masła oraz 2 łyżki śmietany (albo w wersje bardziej dietetycznej mleka). Całość przy rozgniatamy i doprawiamy na samym końcu odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.
Kotlety możemy urozmaicić dodaniem do masy odrobiny sera żółtego, będą wtedy podczas jedzenia delikatnie się ciągnęły, albo odrobiną podsmażonych wcześniej pieczarek. A możemy dodatek zdrowej, pełnej witaminy C papryki ożywi ich smak i kolor.
Smacznego!