Sałatka z ogórków i marchewki w słoiku to jedna z najsmaczniejszych sałatek, która idealnie pasuje na zimowe dni. Podawana do obiadu jest niezastąpionym dodatkiem do dań głównych. Będzie również świetnie wyglądała i smakowała na świątecznym stole.
Warzywa zawarte w sałatce mają w sobie wiele witamin i składników odżywczych, więc wspomogą naszą odporność w jakże trudnym zimowym okresie. Wtedy kiedy jest wzmożone zachorowanie na grypę i coraz częściej łapie nas przeziębienie.
Możecie delikatnie zmienić składniki, zastąpić jeden ze składników innym.
Obejrzyj nasze filmy:
Na moim blogu znajdziecie również inne przepisy na pyszne sałatki do słoików. Chyba taką klasyką jest sałatka z zielonych pomidorów, a domowa kapusta kiszona robiona w słoikach smakuje wybornie.
Sałatka z ogórków i marchewki w słoiku składniki (na 1 słoik)
- 2 ogórki zielone
- 2 marchewki
- 1/2 czerwonej cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 2-3 plasterki cytryny
- liść chrzanu
- 4 ziarenka pieprzu
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- woda (1/2 pojemności słoika)
- ocet (1/2 pojemności wody)
- 1 łyżeczka soli
Sałatka z ogórków i marchewki w słoiku przepis
Z wody, octu i soli tworzymy mieszankę, odstawiamy ją na bok. W tym czasie ogórka kroimy w plasterki, czerwoną cebulę kroimy w piórka. Marchewkę obieramy i kroimy w bardzo cienkie paseczki, albo możecie wykorzystać do tego specjalną tartkę. Czosnek obieramy z łupinek.
Warzywa układamy warstwami w słoiku, mniej więcej w połowie wkładamy liść chrzanu. Nie zapomnijcie również o cytrynie, bo doda ona oryginalnego smaku. Warzywa zalewamy wodą dodajemy ziarenka pieprzu oraz ziela angielskiego. Słoik mocno zakręcamy.
Sałatkę z ogórków powinniśmy poddać pasteryzacji. Do wysokiego garnka na dno wkładamy bawełnianą ściereczkę, aby słoiki podczas pasteryzacji się nie potłukły. Do garnka wlewamy wodę do wysokości 3/4 słoika. Pasteryzujemy. Słoiki gotujemy przez 15 minut od momentu zagotowania się wody. Następnie je wyciągamy z garnka i ustawiamy do góry dnem.
Smacznego!