
Sałatka z ogórków i marchewki w słoiku
Sałatka z ogórków i marchewki w słoiku to jedna z najsmaczniejszych sałatek, która idealnie pasuje na zimowe dni. Podawana do obiadu jest niezastąpionym dodatkiem do dań głównych. Będzie również świetnie wyglądała i smakowała na świątecznym stole.
Warzywa zawarte w sałatce mają w sobie wiele witamin i składników odżywczych, więc wspomogą naszą odporność w jakże trudnym zimowym okresie. Wtedy kiedy jest wzmożone zachorowanie na grypę i coraz częściej łapie nas przeziębienie.
Możecie delikatnie zmienić składniki, zastąpić jeden ze składników innym.
Na moim blogu znajdziecie również inne przepisy na pyszne sałatki do słoików. Chyba taką klasyką jest sałatka z zielonych pomidorów, a domowa kapusta kiszona robiona w słoikach smakuje wybornie.
Sałatka z ogórków i marchewki w słoiku składniki (na 1 słoik)
- 2 ogórki zielone
- 2 marchewki
- 1/2 czerwonej cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 2-3 plasterki cytryny
- liść chrzanu
- 4 ziarenka pieprzu
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- woda (1/2 pojemności słoika)
- ocet (1/2 pojemności wody)
- 1 łyżeczka soli
Sałatka z ogórków i marchewki w słoiku przepis
Z wody, octu i soli tworzymy mieszankę, odstawiamy ją na bok. W tym czasie ogórka kroimy w plasterki, czerwoną cebulę kroimy w piórka. Marchewkę obieramy i kroimy w bardzo cienkie paseczki, albo możecie wykorzystać do tego specjalną tartkę. Czosnek obieramy z łupinek.
Warzywa układamy warstwami w słoiku, mniej więcej w połowie wkładamy liść chrzanu. Nie zapomnijcie również o cytrynie, bo doda ona oryginalnego smaku. Warzywa zalewamy wodą dodajemy ziarenka pieprzu oraz ziela angielskiego. Słoik mocno zakręcamy.
Sałatkę z ogórków powinniśmy poddać pasteryzacji. Do wysokiego garnka na dno wkładamy bawełnianą ściereczkę, aby słoiki podczas pasteryzacji się nie potłukły. Do garnka wlewamy wodę do wysokości 3/4 słoika. Pasteryzujemy. Słoiki gotujemy przez 15 minut od momentu zagotowania się wody. Następnie je wyciągamy z garnka i ustawiamy do góry dnem.

Smacznego!