Jestem przekonany, że domowa lasagne bolognese podbije Wasze serca. To typowo włoskie danie z mięsem mielonym i sosem beszamelowym.

Wbrew pozorom jest ono dość proste w przygotowaniu, a zachwyca swoim smakiem. Jak nazwa przepisy wskazuje, będzie to typowo domowe danie, z wykorzystaniem prostych składników, które każdy zapewne ma w domu.

Składniki na sos beszamelowy

  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • ok. 650 ml zimnego mleka
  • odrobina gałki muszkatołowej

Składniki na lasagne bolognese

  • makaron do lasagne
  • 500g mięsa mielonego (dowolnego)
  • puszka krojonych pomidorów (400g)
  • 200 g sera żółtego
  • 1 duża cebula
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • olej do smażenia

Przepis na sos beszamelowy

  1. Na maśle roztapiamy przesmażamy mąkę. Dosłownie przez chwilę cały czas mieszając.
  2. Dodajemy stopniowo mleko i ciągle mieszając gotujemy całość na wolnym ogniu ok. 10 minut.
  3. Przyprawiamy w międzyczasie szczyptą gałki muszkatołowej.
  4. Sos beszamelowy powinien mieć dość gęstą konsystencję.

Przepis na lasagne bolognese

  1. Cebulę drobno siekamy. Szklimy na oleju, a następnie smażymy mięso mielone. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano. Po ok. 10 minutach smażenie dodajemy pomidory i całość dusimy jeszcze ok. 8 minut.
  2. Dno naczynia do zapiekania smarujemy sosem beszamelowym, a następnie układamy na dnie warstwę płatów makaronu do lasagne. Moim zdaniem warto najpierw zanurzyć na ok. 10 sekund taki płat w gorącej wodzie.
  3. Na makaronie układamy część mięsa mielonego, następnie kolejna porcję sosu beszamelowego, makaron, mięso, makaron. Wierzch makaronu smarujemy pozostałą częścią sosu beszamelowego i całość posypujemy startym żółtym serem.
  4. Lasagne pieczemy w 180 st. C przez ok. 45 minuty. Przez pierwszą połowę czasu pieczemy ją zawiniętą w folię aluminiową, aby nie przypiekł się za bardzo żółty ser.
  5. Po upieczeniu odstawiamy ją na ok. 5 minut zanim przystąpimy do krojenia.

Smacznego!

Obejrzyj nasze filmy: