Jestem przekonany, że domowa lasagne bolognese podbije Wasze serca. To typowo włoskie danie z mięsem mielonym i sosem beszamelowym.
Wbrew pozorom jest ono dość proste w przygotowaniu, a zachwyca swoim smakiem. Jak nazwa przepisy wskazuje, będzie to typowo domowe danie, z wykorzystaniem prostych składników, które każdy zapewne ma w domu.
Składniki na sos beszamelowy
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- ok. 650 ml zimnego mleka
- odrobina gałki muszkatołowej
Składniki na lasagne bolognese
- makaron do lasagne
- 500g mięsa mielonego (dowolnego)
- puszka krojonych pomidorów (400g)
- 200 g sera żółtego
- 1 duża cebula
- sól
- pieprz
- oregano
- olej do smażenia
Przepis na sos beszamelowy
- Na maśle roztapiamy przesmażamy mąkę. Dosłownie przez chwilę cały czas mieszając.
- Dodajemy stopniowo mleko i ciągle mieszając gotujemy całość na wolnym ogniu ok. 10 minut.
- Przyprawiamy w międzyczasie szczyptą gałki muszkatołowej.
- Sos beszamelowy powinien mieć dość gęstą konsystencję.
Przepis na lasagne bolognese
- Cebulę drobno siekamy. Szklimy na oleju, a następnie smażymy mięso mielone. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano. Po ok. 10 minutach smażenie dodajemy pomidory i całość dusimy jeszcze ok. 8 minut.
- Dno naczynia do zapiekania smarujemy sosem beszamelowym, a następnie układamy na dnie warstwę płatów makaronu do lasagne. Moim zdaniem warto najpierw zanurzyć na ok. 10 sekund taki płat w gorącej wodzie.
- Na makaronie układamy część mięsa mielonego, następnie kolejna porcję sosu beszamelowego, makaron, mięso, makaron. Wierzch makaronu smarujemy pozostałą częścią sosu beszamelowego i całość posypujemy startym żółtym serem.
- Lasagne pieczemy w 180 st. C przez ok. 45 minuty. Przez pierwszą połowę czasu pieczemy ją zawiniętą w folię aluminiową, aby nie przypiekł się za bardzo żółty ser.
- Po upieczeniu odstawiamy ją na ok. 5 minut zanim przystąpimy do krojenia.
Smacznego!