Frytki z batatów z sosem czosnkowym to chyba jedno z częściej pojawiających się dań w naszym domu. Frytki są aromatycznie, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Podczas przygotowywania po całym domu rozchodzi się aromat przypraw – rozmarynu, oregano, bazylii i tymianku. Do tego dania przygotowuję również delikatnie słodkawy sos czosnkowy.
Takie frytki z całą pewnością zasmakują dzieciakom.
Składniki
- 2 średniej wielkości bataty
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka bazylii
- 7 łyżek oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
Składniki na sos czosnkowy
- 1 duży ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Frytki z batatów z sosem czosnkowym – przepis
Bataty dokładnie obieramy ze skórki. Następnie kroimy każdy z nich w paseczki, tak aby przypominał frytki. Pokrojonego batata układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Obejrzyj nasze filmy:
W miseczce mieszamy olej rzepakowy wraz z przyprawami i przy pomocy pędzelka smarujemy frytki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 sto. C (góra- dół) na ok. 30-35 minut.
Kiedy frytki będą się piekły, możemy przygotować sos czosnkowy. Do miseczki przeciskamy przez praskę czosnek. Jeśli nie macie praski, to drobno go siekamy i rozcieramy z solą. Czy wiecie dlaczego należy rozetrzeć czosnek z solą? Sól pochłonie wszystkie soki, które wydobędą się podczas rozcierania czosnku. Do czosnku dodajemy sól, cukier, majonez i jogurt naturalny. Całość mieszamy i odstawiamy na około 15 minut, aby sos czosnkowy nabrał aromatu i smaku.
Upieczone frytki z batatów wykładamy na talerz i podajemy wraz z sosem czosnkowym.
Smacznego!