Świetny pomysł na obiad, po raz kolejny w wykonaniu Madzi :) Mięso wyszło delikatne i mięciutkie, a sosik z cebulką…. po prostu palce lizać :) Bitki z cebulką możemy podać z kaszą jęczmienną z warzywami, ziemniakami z wody, ale jednak mi osobiście najbardziej smakują podane z kaszą gryczaną.
Poniżej macie listę potrzebnych składników i prosty przepis…
Składniki na bitki z cebulą:
- 1 kg karkówki
- 3 cebule
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- bulionetka do duszonego mięsa
- 1 liść laurowy
- mąka
Przepis na bitki z cebulą:
- Mięso kroimy na nieduże kotlety, delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Następnie posypujemy mąką (nadmiar mąki strząsamy z mięsa) i obsmażamy na patelni z odrobiną oleju.
- Cebule obieramy, kroimy w kosteczkę i szklimy na odrobinie oleju w dość sporym garnku. Dodajemy 1 łyżeczkę majeranku, 3 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy i dodajemy 2 łyżki mąki.
- Cebulę zalewamy ok. 0,5 l wody, dodajemy mięso i tym razem dodaliśmy bulionetkę do duszonego mięsa. Całość dusimy do momentu kiedy mięso będzie miękkie.
Do mięsa oprócz kaszy podaliśmy także duszone na masełku pieczarki. Obiad był wyśmienity, choć muszę przyznać, że sosik z mięsa był bajeczny i można go jeść samego, albo z pieczywem.
Smacznego!