
Deser Tiramisu w mini słoiczkach
Deser Tiramisu w mini słoiczkach to proste w wykonaniu słoiczki z najlepszą odmianą klasycznego włoskiego deseru. Warstwy mascarpone i biszkoptów to idealny deser na przyjęcie. Ten deser składa się dosłownie z kilku składników. Wbrew pozorom krem z mascarpone jest leciutki. Jeśli zagęścimy go dodatkowo żelatyną to będziemy mogli spokojnie przewieźć te desery samochodem w inne miejsce.
Tiramisu w mini słoiczkach to bardzo szybki i prosty deser, który nie wymaga długiego czasu przygotowania.
Dlaczego warto przygotować deser tiramisu
- proste składniki
- włoska klasyka
- można urozmaicić go owocami
- szybki w przygotowaniu
- nadaje się do przewożenia
Na końcu wpisu znajdziecie kilka naszych porad i wskazówek. Warto więc doczytać go do końca.
Składniki:
- 1 mała filiżanka kawy/ espresso
- 12 łyżek Amaretto (opcjonalnie)
- 400 ml śmietanki kremówki
- ½ szklanki cukru
- 450g mascarpone
- 2 opakowania podłużnych biszkoptów
- Kilka łyżeczek kakao
Do wykonania będziesz potrzebować 8-10 małych słoików lub pucharków deserowych o pojemności około 200 ml.
Deser Tiramisu w mini słoiczkach – jak przygotować
- Zaparz espresso lub bardzo mocną kawę. Wlej do miseczki i ostudź. Dodaj 2 łyżki Amaretto.
- Ubij śmietanę i stopniowo dodawaj cukier kontynuując ubijanie.
- Weź drugą miskę i wymieszaj w niej mascarpone i pozostałe Amaretto.
- Do masy z mascarpone delikatnie dodaj ubitą śmietankę.
- Każdy biszkopt połam na 3 kawałki. Zanurz na chwilę w ostudzonej kawie i włóż do słoików.
- Przełóż trochę kremu mascarpone do słoików.
- Dodaj kolejne połamane i namoczone biszkopty na wierzch i przykryj masą mascarpone.
- Zamknij słoiczki lub przykryj je folią i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
- Przed podaniem posyp wierzch odrobiną kakao.

Porady i wskazówki
- jeśli planujesz przewozić deser do ubijania masy dodaj przygotowaną i ostudzoną żelatynę
- Możesz urozmaicić deser przekładając poszczególne warstwy owocami. Super przełamią słodki smak.
Smacznego!
Wyglądają pysznie!