Deser Tiramisu w mini słoiczkach to proste w wykonaniu słoiczki z najlepszą odmianą klasycznego włoskiego deseru. Tiramisu to klasyczny włoski deser, który składa się z nasączonych espresso biszkoptów, kremowego nadzienia z serka mascarpone i kakao w proszku. To idealne zakończenie każdego posiłku lub pobłażliwa uczta.

Teraz możesz zrobić ten klasyczny deser w kilka minut, używając mniejszego naczynia, takiego jak szklanka lub filiżanka. Tutaj odkrywamy, jak zrobić pyszne tiramisu w obu opcjach, z kilkoma smacznymi odmianami.

Warstwy mascarpone i biszkoptów to idealny deser na przyjęcie. Ten deser składa się dosłownie z kilku składników. Wbrew pozorom krem z mascarpone jest leciutki. Jeśli zagęścimy go dodatkowo żelatyną to będziemy mogli spokojnie przewieźć te desery samochodem w inne miejsce.

Tiramisu w mini słoiczkach to bardzo szybki i prosty deser, który nie wymaga długiego czasu przygotowania.

Dlaczego warto przygotować deser tiramisu

  • proste składniki
  • włoska klasyka
  • można urozmaicić go owocami
  • szybki w przygotowaniu
  • nadaje się do przewożenia

Na końcu wpisu znajdziecie kilka naszych porad i wskazówek. Warto więc doczytać go do końca.

Deser Tiramisu w mini słoiczkach składniki

  • 1 mała filiżanka kawy/ espresso
  • 12 łyżek Amaretto (opcjonalnie)
  • 400 ml śmietanki kremówki
  • ½ szklanki cukru
  • 450g mascarpone
  • 2 opakowania podłużnych biszkoptów
  • Kilka łyżeczek kakao

Do wykonania będziesz potrzebować 8-10 małych słoików lub pucharków deserowych o pojemności około 200 ml.

Deser Tiramisu w mini słoiczkach przepis

Zaparz espresso lub bardzo mocną kawę. Wlej do miseczki i ostudź. Dodaj 2 łyżki Amaretto. Kawę studzimy. Amaretto jest dodatkowym składnikiem, który możecie pominąć, jednak dodaje on charakterystycznego smaku.

Ubij śmietanę i stopniowo dodawaj cukier kontynuując ubijanie. Ubijamy na średnich obrotach. W drugiej misce wymieszaj mascarpone i pozostałe Amaretto. Do masy z mascarpone delikatnie dodaj ubitą śmietankę.

Każdy biszkopt połam na 3 kawałki. Zanurz na chwilę w ostudzonej kawie i włóż do słoików. Przełóż trochę kremu mascarpone do słoików. Dodaj kolejne połamane i namoczone biszkopty na wierzch i przykryj masą mascarpone.

Zamknij słoiczki lub przykryj je folią i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Możecie wierzch posypać odrobiną kakao, albo czekoladą startą na tarce.

Deser Tiramisu w mini słoiczkach
Deser Tiramisu w mini słoiczkach

Porady i wskazówki

  • jeśli planujesz przewozić deser do ubijania masy dodaj przygotowaną i ostudzoną żelatynę
  • Możesz urozmaicić deser przekładając poszczególne warstwy owocami. Super przełamią słodki smak.

Smacznego!