Deser Tiramisu w mini słoiczkach to proste w wykonaniu słoiczki z najlepszą odmianą klasycznego włoskiego deseru. Tiramisu to klasyczny włoski deser, który składa się z nasączonych espresso biszkoptów, kremowego nadzienia z serka mascarpone i kakao w proszku. To idealne zakończenie każdego posiłku lub pobłażliwa uczta.
Teraz możesz zrobić ten klasyczny deser w kilka minut, używając mniejszego naczynia, takiego jak szklanka lub filiżanka. Tutaj odkrywamy, jak zrobić pyszne tiramisu w obu opcjach, z kilkoma smacznymi odmianami.
Warstwy mascarpone i biszkoptów to idealny deser na przyjęcie. Ten deser składa się dosłownie z kilku składników. Wbrew pozorom krem z mascarpone jest leciutki. Jeśli zagęścimy go dodatkowo żelatyną to będziemy mogli spokojnie przewieźć te desery samochodem w inne miejsce.
Obejrzyj nasze filmy:
Tiramisu w mini słoiczkach to bardzo szybki i prosty deser, który nie wymaga długiego czasu przygotowania.
Dlaczego warto przygotować deser tiramisu
- proste składniki
- włoska klasyka
- można urozmaicić go owocami
- szybki w przygotowaniu
- nadaje się do przewożenia
Na końcu wpisu znajdziecie kilka naszych porad i wskazówek. Warto więc doczytać go do końca.
Deser Tiramisu w mini słoiczkach składniki
- 1 mała filiżanka kawy/ espresso
- 12 łyżek Amaretto (opcjonalnie)
- 400 ml śmietanki kremówki
- ½ szklanki cukru
- 450g mascarpone
- 2 opakowania podłużnych biszkoptów
- Kilka łyżeczek kakao
Do wykonania będziesz potrzebować 8-10 małych słoików lub pucharków deserowych o pojemności około 200 ml.
Deser Tiramisu w mini słoiczkach przepis
Zaparz espresso lub bardzo mocną kawę. Wlej do miseczki i ostudź. Dodaj 2 łyżki Amaretto. Kawę studzimy. Amaretto jest dodatkowym składnikiem, który możecie pominąć, jednak dodaje on charakterystycznego smaku.
Ubij śmietanę i stopniowo dodawaj cukier kontynuując ubijanie. Ubijamy na średnich obrotach. W drugiej misce wymieszaj mascarpone i pozostałe Amaretto. Do masy z mascarpone delikatnie dodaj ubitą śmietankę.
Każdy biszkopt połam na 3 kawałki. Zanurz na chwilę w ostudzonej kawie i włóż do słoików. Przełóż trochę kremu mascarpone do słoików. Dodaj kolejne połamane i namoczone biszkopty na wierzch i przykryj masą mascarpone.
Zamknij słoiczki lub przykryj je folią i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Możecie wierzch posypać odrobiną kakao, albo czekoladą startą na tarce.

Porady i wskazówki
- jeśli planujesz przewozić deser do ubijania masy dodaj przygotowaną i ostudzoną żelatynę
- Możesz urozmaicić deser przekładając poszczególne warstwy owocami. Super przełamią słodki smak.
Smacznego!
Wyglądają pysznie!