Deser Tiramisu w mini słoiczkach
Desery

Deser Tiramisu w mini słoiczkach

Deser Tiramisu w mini słoiczkach to proste w wykonaniu słoiczki z najlepszą odmianą klasycznego włoskiego deseru. Warstwy mascarpone i biszkoptów to idealny deser na przyjęcie. Ten deser składa się dosłownie z kilku składników. Wbrew pozorom krem z mascarpone jest leciutki. Jeśli zagęścimy go dodatkowo żelatyną to będziemy mogli spokojnie przewieźć te desery samochodem w inne miejsce.

Tiramisu w mini słoiczkach to bardzo szybki i prosty deser, który nie wymaga długiego czasu przygotowania.

Dlaczego warto przygotować deser tiramisu

  • proste składniki
  • włoska klasyka
  • można urozmaicić go owocami
  • szybki w przygotowaniu
  • nadaje się do przewożenia

Na końcu wpisu znajdziecie kilka naszych porad i wskazówek. Warto więc doczytać go do końca.

Składniki:

  • 1 mała filiżanka kawy/ espresso
  • 12 łyżek Amaretto (opcjonalnie)
  • 400 ml śmietanki kremówki
  • ½ szklanki cukru
  • 450g mascarpone
  • 2 opakowania podłużnych biszkoptów
  • Kilka łyżeczek kakao

Do wykonania będziesz potrzebować 8-10 małych słoików lub pucharków deserowych o pojemności około 200 ml.

Deser Tiramisu w mini słoiczkach – jak przygotować

  1. Zaparz espresso lub bardzo mocną kawę. Wlej do miseczki i ostudź. Dodaj 2 łyżki Amaretto.
  2. Ubij śmietanę i stopniowo dodawaj cukier kontynuując ubijanie.
  3. Weź drugą miskę i wymieszaj w niej mascarpone i pozostałe Amaretto.
  4. Do masy z mascarpone delikatnie dodaj ubitą śmietankę.
  5. Każdy biszkopt połam na 3 kawałki. Zanurz na chwilę w ostudzonej kawie i włóż do słoików.
  6. Przełóż trochę kremu mascarpone do słoików.
  7. Dodaj kolejne połamane i namoczone biszkopty na wierzch i przykryj masą mascarpone.
  8. Zamknij słoiczki lub przykryj je folią i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  9. Przed podaniem posyp wierzch odrobiną kakao.
Deser Tiramisu w mini słoiczkach
Deser Tiramisu w mini słoiczkach

Porady i wskazówki

  • jeśli planujesz przewozić deser do ubijania masy dodaj przygotowaną i ostudzoną żelatynę
  • Możesz urozmaicić deser przekładając poszczególne warstwy owocami. Super przełamią słodki smak.

Smacznego!

1 Komentarz
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Ja nek
11 lipca 2022 19:23

Wyglądają pysznie!