Tiramisu w szklance to puszysty, lekki deser we włoskim stylu. Tym razem podamy go w szklaneczkach, a nie klasycznej formie. Jest tak samo dobry, ale oryginalnie podany. Oczywiście podstawą każdego tiramisu są biszkopty i masa przygotowana z serka mascarpone.
W ostatnim czasie zaczęto ją podawać w pojedynczych szklankach i filiżankach, co wymaga nie lada wprawy, aby idealnie ją złożyć. Poznajmy różne sposoby na stworzenie tego wykwintnego przysmaku deserowego — tiramisu w szklance lub filiżance!
Niestety najgorsze w tym wszystkim jest to czekanie na deser, kiedy musi stać w lodówce.
Obejrzyj nasze filmy:
Tiramisu w szklance składniki
- 175 ml mocnej kawy
- 400 g mascarpone
- 200 g biszkoptów
- 3 łyżki kakao
- 2 duże jajka
- 30 g cukru
Tiramisu w szklance przepis
Przygotowanie tego deseru jest bardzo proste. To klasyka włoskiej kuchni. Zaczynamy do przygotowania mocnej kawy, ale na prawdę mocnej.
Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy serek mascarpone cały czas miksując. Powinniśmy otrzymać gładką, puszystą, jednolitą masę. Nie możemy miksować zbyt długo, aby zbytnio nie napowietrzać masy.
Kolejnym krokiem jest nasączenie biszkoptów w kawie. Róbmy to stopniowo. W pucharkach układamy warstwami – najpierw nasączone biszkopty, później trochę masy, znów nasączone biszkopty, odrobina masy. Całość przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 2 godziny.
Przed podaniem posypujemy desery, przesianym przez sitko kakao.

Smacznego!