Babeczki wielkanocne to puszyste, wilgotne w środku babeczki, które idealnie pasują na Wielkanoc do koszyczka. Sprawdź mój przepisy i przygotuj pyszne wypieki na Wielkanoc.
Babeczki to ponadczasowy klasyk, który zapewnia zabawny i smaczny sposób na świętowanie okresu wielkanocnego. Od tradycyjnych smaków, takich jak ciasto marchewkowe, po nowoczesne wariacje na temat truskawkowo-kokosowego ciasta wielkanocnego dla każdego. Ciesz się robieniem specjalnych smakołyków z rodziną w te Święta Wielkanocne i ciesz się ich wyśmienitymi smakami.
Prosty, szybki przepis, z którym każdy sobie poradzi. Babeczki polane słodkim lukrem, lub posypane cukrem pudrem.
Obejrzyj nasze filmy:
Babeczki wielkanocne składniki
- 2 jajka
- 100 ml oleju
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- skórka z 1 cytryny
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo
- 5 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Jeśli nie macie esencji waniliowej to możecie zastąpić ją cukrem waniliowym. Polecam kupić ten waniliowy, a nie wanilinowy.
Babeczki wielkanocne przepis
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, esencję waniliową i miksujemy na średnich obrotach około 6-7 minut, aż uzyskamy puszystą masę.
W drugiej misce mieszamy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
Do jajek dodajemy partiami mąkę, mieszając mikserem na niewielkich obrotach. Następnie pomału wlewamy olej, sok z cytryny, cały czas mieszając. Na samym końcu dodajemy startą skórkę z cytryny. Powinno nam powstać jednolite ciasto.
Ciasto przelewamy do foremek i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 st. C (góra- dół). Czas może ulec delikatnemu skróceniu, albo wydłużeniu wszystko zależy od wielkości foremek.
Po wyjęciu studzimy.
Jak przygotować lukier?
Do babeczek przygotujemy błyskawiczny lukier. W misce mieszamy cukier puder, sok z cytryny i mleko. Lukier powinien być dość gęsty. Jeśli jest zbyt płynny dodajcie odrobinę więcej cukru pudru.
Tak przygotowanym lukrem polewamy babeczki.
Smacznego!