Babeczki wielkanocne
Desery

Babeczki wielkanocne

Babeczki wielkanocne to puszyste, wilgotne w środku babeczki, które idealnie pasują na Wielkanoc do koszyczka.

Prosty, szybki przepis, z którym każdy sobie poradzi. Babeczki polane słodkim lukrem, lub posypane cukrem pudrem.

Składniki

  • 2 jajka
  • 100 ml oleju
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • skórka z 1 cytryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo

  • 5 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Jeśli nie macie esencji waniliowej to możecie zastąpić ją cukrem waniliowym. Polecam kupić ten waniliowy, a nie wanilinowy.

Babeczki wielkanocne – jak przygotować

Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, esencję waniliową i miksujemy na średnich obrotach około 6-7 minut, aż uzyskamy puszystą masę.

W drugiej misce mieszamy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.

Do jajek dodajemy partiami mąkę, mieszając mikserem na niewielkich obrotach. Następnie pomału wlewamy olej, sok z cytryny, cały czas mieszając. Na samym końcu dodajemy startą skórkę z cytryny. Powinno nam powstać jednolite ciasto.

Ciasto przelewamy do foremek i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 st. C (góra- dół). Czas może ulec delikatnemu skróceniu, albo wydłużeniu wszystko zależy od wielkości foremek.

Po wyjęciu studzimy.

Jak przygotować lukier?

Do babeczek przygotujemy błyskawiczny lukier. W misce mieszamy cukier puder, sok z cytryny i mleko. Lukier powinien być dość gęsty. Jeśli jest zbyt płynny dodajcie odrobinę więcej cukru pudru.

Tak przygotowanym lukrem polewamy babeczki.

Babeczki wielkanocne
Babeczki wielkanocne

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze