Zapiekana zupa cebulowa z grzankami i serem to klasyka francuskiej kuchni. Ta zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu, a w restauracjach w Polsce uchodzi z coś wykwintnego. Podstawą tej zupy jest dobry bulion warzywny, białe wytrawne wino i dobry twardy ser.
Do podania zupy potrzebujemy również niewielkich naczyń – flaczarek, które można umieścić w piekarniku.
Składniki
- 700g cebuli
- świeży tymianek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- 1,3 l bulionu warzywnego
- 200ml białego wytrawnego wina
- 1 łyżka masła
Dodatkowe składniki
- 100g twardego żółtego sera np. Gruyer
- bagietka
Bardzo ważne w tej potrawie jest aromatyczny bulion, więc przygotujcie go dzień wcześniej. Pieczywo możecie wykorzystać również, takie czerstwe, ważne jest aby nie nasiąkało zbyt szybko wodą.
Obejrzyj nasze filmy:
Zapiekana zupa cebulowa z grzankami i serem [PRZEPIS]
Zaczynamy od pokrojenia cebuli w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę wraz z masłem. Następnie dodajemy cebulę i smażymy na wolnym ogniu przez 5 minut. Dodajemy cukier i dusimy ją jeszcze przez 10 minut. Na patelnię wlewamy wino, dodajemy tymianek, posiekany, albo przeciśnięty przez praskę czosnek i odparowujemy alkohol. Następnie cebulę przekładamy do garnka, dodajemy bulion, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez 10 minut.
W tym czasie w piekarniku w 200 st. C. podpiekamy przez 5 minut kromki bagietki. To sprawi, że tak szybko nie namiękną zupą.
Zupę po ugotowaniu przelewamy do niewielkich salaterek, na wierzchu układamy 1-2 kromki bagietki i całość posypujemy żółtym serem. Wkładamy do piekarnikach nagrzanego do 200 st. C i pieczemy przez 6-7 minut. Ser powinien nam się pięknie rozpuścić.
Smacznego!