Zapiekana zupa cebulowa z grzankami i serem to klasyka francuskiej kuchni. Ta zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu, a w restauracjach w Polsce uchodzi z coś wykwintnego. Podstawą tej zupy jest dobry bulion warzywny, białe wytrawne wino i dobry twardy ser.

Do podania zupy potrzebujemy również niewielkich naczyń – flaczarek, które można umieścić w piekarniku.

Składniki

  • 700g cebuli
  • świeży tymianek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 1,3 l bulionu warzywnego
  • 200ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka masła

Dodatkowe składniki

  • 100g twardego żółtego sera np. Gruyer
  • bagietka

Bardzo ważne w tej potrawie jest aromatyczny bulion, więc przygotujcie go dzień wcześniej. Pieczywo możecie wykorzystać również, takie czerstwe, ważne jest aby nie nasiąkało zbyt szybko wodą.

Obejrzyj nasze filmy:

Zapiekana zupa cebulowa z grzankami i serem [PRZEPIS]

Zaczynamy od pokrojenia cebuli w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę wraz z masłem. Następnie dodajemy cebulę i smażymy na wolnym ogniu przez 5 minut. Dodajemy cukier i dusimy ją jeszcze przez 10 minut. Na patelnię wlewamy wino, dodajemy tymianek, posiekany, albo przeciśnięty przez praskę czosnek i odparowujemy alkohol. Następnie cebulę przekładamy do garnka, dodajemy bulion, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez 10 minut.

W tym czasie w piekarniku w 200 st. C. podpiekamy przez 5 minut kromki bagietki. To sprawi, że tak szybko nie namiękną zupą.

Zupę po ugotowaniu przelewamy do niewielkich salaterek, na wierzchu układamy 1-2 kromki bagietki i całość posypujemy żółtym serem. Wkładamy do piekarnikach nagrzanego do 200 st. C i pieczemy przez 6-7 minut. Ser powinien nam się pięknie rozpuścić.

Zapiekana zupa cebulowa z grzankami i serem
Zapiekana zupa cebulowa z grzankami i serem

Smacznego!