Grillowane warzywa
Na grilla

Grillowane warzywa

Facebook

Grillowane warzywa to pomysł na wegański posiłek przygotowany na grillu. Takie warzywa będą też idealne jako dodatek do grillowanego mięsa. Można je przygotować i grillować bez marynaty, ale ja polecam przygotowanie marynaty.

Grillowanie powinniśmy zacząć od tych, które grillują się najdłużej. Ten wpis to tylko moja propozycja warzyw, praktycznie możecie grillować wszystko.

Składniki na marynatę

  • 5 łyżek oliwy
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • odrobina tymianku
  • szczypta słodkiej papryki
  • niewielki ząbek czosnku

Warzywa do grillowania

  • pomidory
  • cukinia
  • bakłażan
  • słodka papryka
  • ostra papryka

Grillowane warzywa – jak grillować

Wszystkie składniki marynaty wkładamy do miski. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy. Marynatę odstawiamy na 15 minut, aby składniki się przegryzły.

Warzywa kroimy w plasterki. Niewielkie słodkie papryki możemy pozostawić w całości. Warzywa przed położeniem na ruszt smarujemy przy pomocy silikonowego pędzelka marynatą. Grillujemy aż będą al dente. Podczas grillowania od czasu do czasu smarujemy je marynatą.

Ja jestem zwolennikiem grillowania na ruszcie, a nie na tackach. Uważam, że nie grillujemy, aż tak dużo aby to miało nam w jakiś sposób zaszkodzić.

Udanego grillowania.

Grillowane warzywa
Grillowane warzywa

Smacznego!

Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.