Grillowane warzywa to pomysł na wegański posiłek przygotowany na grillu. Takie warzywa będą też idealne jako dodatek do grillowanego mięsa. Można je przygotować i grillować bez marynaty, ale ja polecam przygotowanie marynaty.

Jakie grillowane warzywa są najlepsze?

Wiosna to czas, w którym grillowanie jest najpopularniejszym sposobem spędzania czasu. Na grillu oprócz klasycznej kiełbasy od kilku sezonów królują także grillowane warzywa. Świetnie sprawdzają się na grillu papryki, cukinie oraz bakłażany.

Oprócz tych najbardziej klasycznych jakie grillowane warzywa sprawdzą się równie dobrze? Warzywa z grilla takie jak ziemniak i pieczarki, do których można podać czosnkowy dip są rajem dla podniebienia.

Obejrzyj nasze filmy:

Warzywa z grilla to dobra alternatywa dla tych, którzy nie jedzą mięsa lub szukają odmiany wśród tych ciężkich klasycznych dań z grilla. Zastanawiając się jak przyrządzić grillowane warzywa, marynata może okazać się świetnym, rozwiązaniem.

Przygotowując wcześniej warzywa takie jak papryka lub cukinia można dodać oliwy, octu balsamicznego lub różnych przypraw, by nadać warzywom głębi smaku. Taka marynata sprawdzi się do wszystkich warzyw.

Polacy kochają grillować, lubią także eksperymentować nad nowymi smakami, każdy na grillu może znaleźć coś dla siebie.

Grillowanie powinniśmy zacząć od tych, które grillują się najdłużej. Ten wpis to tylko moja propozycja warzyw, praktycznie możecie grillować wszystko.

Pomysły na grillowane mięso

Grillowanie to nie tylko warzywa z grilla to również pyszne, soczyste mięso. Na moim blogu kulinarnym znajdziesz przepis na grillowane żeberka i na pyszną karkówkę z grilla.

Składniki na marynatę

  • 5 łyżek oliwy
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • odrobina tymianku
  • szczypta słodkiej papryki
  • niewielki ząbek czosnku

Warzywa do grillowania

  • pomidory
  • cukinia
  • bakłażan
  • słodka papryka
  • ostra papryka

Grillowane warzywa przepis

Wszystkie składniki marynaty wkładamy do miski. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy. Marynatę odstawiamy na 15 minut, aby składniki się przegryzły.

Warzywa kroimy w plasterki. Niewielkie słodkie papryki możemy pozostawić w całości. Warzywa przed położeniem na ruszt smarujemy przy pomocy silikonowego pędzelka marynatą. Grillujemy aż będą al dente. Podczas grillowania od czasu do czasu smarujemy je marynatą.

Ja jestem zwolennikiem grillowania na ruszcie, a nie na tackach. Uważam, że nie grillujemy, aż tak dużo aby to miało nam w jakiś sposób zaszkodzić.

Udanego grillowania.

Grillowane warzywa
Grillowane warzywa

Smacznego!