sean stone 0hOHNA3M6Ds unsplash
Mięsa

Żeberka w sosie miodowo jabłkowym

Żeberka w sosie miodowo jabłkowym. Wymagają nieco czasu, by dobrze się zamarynować, ale potem robią się już niemal same. Kto z nas nie lubi żeberek?

Ten przepis pozwala na zasmakowanie ich w pysznym, słodko kwaskowatym sosie z domieszką aromatycznego cynamonu. W podobny sposób można też zamarynować inne rodzaje mięsa, np. udka z kurczaka.

Żeberka w miodzie składniki

  • ok. 15 żeberek wieprzowych
  • 200 ml kwaśnego soku jabłkowego (najlepiej z miąższem)
  • 3 łyżki miodu (jeśli wolisz, możesz zamienić go syropem klonowym)
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • kilka nieobranych ząbków czosnku

Żeberka w sosie miodowo jabłkowym przepis

Mięso dokładnie opłucz pod zimna wodą i wysusz papierowym ręcznikiem, następnie włóż do większej miski lub grubego worka foliowego z klipsem. W miseczce wymieszaj składniki marynaty. Połącz ze sobą sok jabłkowy, miód, olej, sos sojowy i cynamon. Jeśli Twój sok jabłkowy wydaje się zbyt słodki, możesz dolać ok. dwóch łyżek octu jabłkowego. Taką miksturą zalej mięso. Czosnek zmiażdż dłonią lub nożem i na koniec dorzuć do mięsa. Marynuj w lodówce przez około 24 godziny.

Po upływie tego czasu wyjmij mięso z lodówki i pozwól mu się nieco ocieplić. Piekarnik rozgrzej do 230 st. C. Żeberka przełóż  do naczynia do pieczenia, wstaw do piekarnika. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz jeszcze mniej więcej godzinę. Po tym czasie mięso powinno być już miękkie i kleiste. Na koniec podawaj z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Żeberka w sosie miodowo jabłkowym
Żeberka w sosie miodowo jabłkowym

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Żeberka w miodzie

Żeberka w miodzie z piekarnika są świetnym pomysłem na urozmaicenie dotychczasowej kuchni. Niezależnie czy zdecydujesz się na zakup wieprzowych czy cielęcych – żeberka pieczone w miodzie w każdym wydaniu smakują wyśmienicie! Pieczone żeberka na słodko będą ciekawą i smaczną alternatywą dla najbardziej znanych sposobów podawania żeberek takie jak na przykład żeberka w sosie własnym lub musztardowym.

Pieczone żeberka to danie któremu nikt się nie oprze. Żeberka to absolutna klasyka polskiej kuchni! Doskonałe na rodzinny obiad bądź na grilla z przyjaciółmi. Do przygotowania tego przepisu nie potrzeba wiele; prócz oczywistych żeberek przyda się nieduża ilość podstawowych przypraw takich jak sól, pieprz, rozmaryn. Żeberka w sosie miodowo jabłkowym to przepis, który idealnie podkreśla smak mięsa wieprzowego. Koniecznie trzeba go spróbować.

Żeberka w miodzie przepisy

Żeberka pieczone w miodzie można zapiec również z kilkoma ząbkami czosnku – trzeba wtedy pamiętać by nie przesadzić, aromat czosnku może stać się zbyt intensywny i przestanie podkreślać a zabije smak żeberek. Pieczone żeberka na słodko to również idealny sposób by zachęcić najmłodszych do jedzenia dań mięsnych – charakterystyczny słodki posmak żeberek w miodzie z pewnością przypadnie dzieciom do gustu.

Przepis na żeberka w miodzie może wydawać się stosunkowo trudny dla osób rozpoczynających swoją przygodę ze sztuką przyrządzania mięs jednak są to tylko pozory – ten ponadczasowy przepis wymaga niewiele składników i podstawową wiedzę kulinarną. Żeberka w sosie miodowo jabłkowym to jedno z tych pysznych dań, które przygotowuję bardzo często na rodzinny obiad w weekend. Smak pieczonego mięsa wieprzowego to jest to co lubią nie tylko mężczyźni.