Mięsa

Żeberka w sosie miodowo jabłkowym

Żeberka w sosie miodowo jabłkowym. Wymagają nieco czasu, by dobrze się zamarynować, ale potem robią się już niemal same. Kto z nas nie lubi żeberek?

Ten przepis pozwala na zasmakowanie ich w pysznym, słodko kwaskowatym sosie z domieszką aromatycznego cynamonu. W podobny sposób można też zamarynować inne rodzaje mięsa, np. udka z kurczaka.

Składniki:

  • ok. 15 żeberek wieprzowych
  • 200 ml kwaśnego soku jabłkowego (najlepiej z miąższem)
  • 3 łyżki miodu (jeśli wolisz, możesz zamienić go syropem klonowym)
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • kilka nieobranych ząbków czosnku

Żeberka w sosie miodowo jabłkowym – przepis

Mięso dokładnie opłucz pod zimna wodą i wysusz papierowym ręcznikiem, następnie włóż do większej miski lub grubego worka foliowego z klipsem. W miseczce wymieszaj składniki marynaty. Połącz ze sobą sok jabłkowy, miód, olej, sos sojowy i cynamon. Jeśli Twój sok jabłkowy wydaje się zbyt słodki, możesz dolać ok. dwóch łyżek octu jabłkowego. Taką miksturą zalej mięso. Czosnek zmiażdż dłonią lub nożem i na koniec dorzuć do mięsa. Marynuj w lodówce przez około 24 godziny.

Po upływie tego czasu wyjmij mięso z lodówki i pozwól mu się nieco ocieplić. Piekarnik rozgrzej do 230 st. C. Żeberka przełóż  do naczynia do pieczenia, wstaw do piekarnika. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz jeszcze mniej więcej godzinę. Po tym czasie mięso powinno być już miękkie i kleiste. Na koniec podawaj z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.