shannon milling Z4g11oNG3dQ unsplash
Warzywa

Warzywa w sosie tikka masala

Warzywa w sosie tikka masala to wegetariańska wariacja na temat popularnego dania z kurczakiem. Rozgrzewające, aromatyczne danie pełne orientalnych przypraw, zdrowych warzyw i pożywnej ciecierzycy.

Prawdopodobnie skradnie serca i podniebienia wszystkich domowników. Jeśli masz ochotę na wersję mięsną, to oczywiście ciecierzycę zastąpić możesz mięsem np. z piersi kurczaka.

Kurczak tikka masala składniki:

  • 2 średnie marchewki
  • 2 papryki w ulubionych kolorach
  • 3 ziemniaki
  • 1 papryczka chili
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów w puszce
  • kartonik przecieru pomidorowego
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • ok. 3 cm świeżego imbiru
  • puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki oleju
  • limonka
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • chili w proszku lub w paście (wedle uznania)
  • mniej więcej pół litra wody
  • sól do smaku

Warzywa w sosie tikka masala przepis

Cebulę posiekaj w kostkę, czosnek i świeże chili w plasterki a imbir obierz i zetrzyj na tarce. Marchewkę, selera, papryki oraz ziemniaki pokrój w kostkę. Zamiast pomidorów w puszce możesz skorzystać ze świeżych, obranych i pokrojonych pomidorów.

W rondelku rozgrzej olej, podsmaż na nim cebulę, następnie wrzuć do niej czosnek, imbir, chili i wszystkie przyprawy. Krótko przesmaż, mieszając. Pamiętaj, aby nie spalić czosnku, bo może zrobić się gorzki. Do garnka dodaj pokrojoną marchewkę i odrobinę wody tak, żeby przykryć warzywa. Kolejno seler, paprykę, przecier i pomidory. Zmniejsz płomień i pozwól warzywom nieco się poddusić, po czym dodaj resztę wody i mleczko kokosowe. Na końcu dodaj ziemniaki oraz odsączoną z zalewy ciecierzycę i gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodaj też sól do smaku.

Do każdej miseczki dołóż ćwiartkę limonki i skrapiaj danie tuż przed spożyciem. Bez wątpienia najlepiej smakuje z ryżem basmati lub chlebkiem naan.

Smacznego!

Warzywa w sosie tikka masala
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Kurczak tikka masala

Kurczak tikka masala to danie stanowiące połączenie najlepszych tradycji kulinarrnych dalekich Indii oraz sąsiadującego z nimi Pakistanu. Tikka masala przepisy to smażone filety z kurczaka w sosie. Często spotykanym wariantem dania jest kurczak tikka masala z warzywami. Danie jest serwowane w wysokiej temperaturze, trzeba więc koniecznie uważać, aby się nie poparzyć.

Sposobów na to jak zrobić tikka masala jest wiele. Potrzeba do tego dwie piersi kurczaka, dobrej jakości gotowy sos. Warzywa w sosie tikka masala to marchew, papryka, kolendra, pasta chili, szczypiorek, pomidory. Dodatkiem jest również w wielu spotykanych tikka masala przepisy limonka. Sos i kurczaka zazwyczaj podaje się z ryżem basmati. Nie jest to jednak konieczne.

Warzywa w sosie tikka masala przepisy

Kurczaka krojonego w kostce łączy się z pastą chili. Po podsmażeniu go w oliwie dodaje się do tego wszystkiego posiekane warzywa. Po około pięciu minutach duszenia dodaje się sos. Potem dusi się całość dodatkowe dwanaście minut i gotowe. Potem pozostaje zmieszać całość z ryżem basmati.

Tikka masala przepisy jest bardzo wiele. Dlatego podany tu to zaledwie przykład. Gorąco zachęcamy do eksperymentowania, szukania nowych przepisów, a nawet wymyślania swoich własnych. Warzywa w sosie tikka masala to danie, które przygotowuję bardzo często na obiad. Jest również idealne dla wszystkich wegan.