Warzywa

Warzywa w sosie tikka masala

Warzywa w sosie tikka masala to wegetariańska wariacja na temat popularnego dania z kurczakiem. Rozgrzewające, aromatyczne danie pełne orientalnych przypraw, zdrowych warzyw i pożywnej ciecierzycy. Prawdopodobnie skradnie serca i podniebienia wszystkich domowników. Jeśli masz ochotę na wersję mięsną, to oczywiście ciecierzycę zastąpić możesz mięsem np. z piersi kurczaka.

Składniki:

  • 2 średnie marchewki
  • 2 papryki w ulubionych kolorach
  • 3 ziemniaki
  • 1 papryczka chili
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów w puszce
  • kartonik przecieru pomidorowego
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • ok. 3 cm świeżego imbiru
  • puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki oleju
  • limonka
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • chili w proszku lub w paście (wedle uznania)
  • mniej więcej pół litra wody
  • sól do smaku

Warzywa w sosie tikka masala – przepis

Cebulę posiekaj w kostkę, czosnek i świeże chili w plasterki a imbir obierz i zetrzyj na tarce. Marchewkę, selera, papryki oraz ziemniaki pokrój w kostkę. Zamiast pomidorów w puszce możesz skorzystać ze świeżych, obranych i pokrojonych pomidorów.

W rondelku rozgrzej olej, podsmaż na nim cebulę, następnie wrzuć do niej czosnek, imbir, chili i wszystkie przyprawy. Krótko przesmaż, mieszając. Pamiętaj, aby nie spalić czosnku, bo może zrobić się gorzki. Do garnka dodaj pokrojoną marchewkę i odrobinę wody tak, żeby przykryć warzywa. Kolejno seler, paprykę, przecier i pomidory. Zmniejsz płomień i pozwól warzywom nieco się poddusić, po czym dodaj resztę wody i mleczko kokosowe. Na końcu dodaj ziemniaki oraz odsączoną z zalewy ciecierzycę i gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodaj też sól do smaku.

Do każdej miseczki dołóż ćwiartkę limonki i skrapiaj danie tuż przed spożyciem. Bez wątpienia najlepiej smakuje z ryżem basmati lub chlebkiem naan.

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.