Warzywa w sosie tikka masala to wegetariańska wariacja na temat popularnego dania z kurczakiem. Rozgrzewające, aromatyczne danie pełne orientalnych przypraw, zdrowych warzyw i pożywnej ciecierzycy.
Prawdopodobnie skradnie serca i podniebienia wszystkich domowników. Jeśli masz ochotę na wersję mięsną, to oczywiście ciecierzycę zastąpić możesz mięsem np. z piersi kurczaka.
Kurczak tikka masala składniki:
- 2 średnie marchewki
- 2 papryki w ulubionych kolorach
- 3 ziemniaki
- 1 papryczka chili
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 puszka krojonych pomidorów w puszce
- kartonik przecieru pomidorowego
- 1 puszka ciecierzycy
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebule
- ok. 3 cm świeżego imbiru
- puszka mleka kokosowego
- 2 łyżki oleju
- limonka
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- chili w proszku lub w paście (wedle uznania)
- mniej więcej pół litra wody
- sól do smaku
Warzywa w sosie tikka masala przepis
Cebulę posiekaj w kostkę, czosnek i świeże chili w plasterki a imbir obierz i zetrzyj na tarce. Marchewkę, selera, papryki oraz ziemniaki pokrój w kostkę. Zamiast pomidorów w puszce możesz skorzystać ze świeżych, obranych i pokrojonych pomidorów.
Obejrzyj nasze filmy:
W rondelku rozgrzej olej, podsmaż na nim cebulę, następnie wrzuć do niej czosnek, imbir, chili i wszystkie przyprawy. Krótko przesmaż, mieszając. Pamiętaj, aby nie spalić czosnku, bo może zrobić się gorzki. Do garnka dodaj pokrojoną marchewkę i odrobinę wody tak, żeby przykryć warzywa. Kolejno seler, paprykę, przecier i pomidory. Zmniejsz płomień i pozwól warzywom nieco się poddusić, po czym dodaj resztę wody i mleczko kokosowe. Na końcu dodaj ziemniaki oraz odsączoną z zalewy ciecierzycę i gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodaj też sól do smaku.
Do każdej miseczki dołóż ćwiartkę limonki i skrapiaj danie tuż przed spożyciem. Bez wątpienia najlepiej smakuje z ryżem basmati lub chlebkiem naan.
Smacznego!