• shannon milling Z4g11oNG3dQ unsplash
    Warzywa

    Warzywa w sosie tikka masala

    Warzywa w sosie tikka masala to wegetariańska wariacja na temat popularnego dania z kurczakiem. Rozgrzewające, aromatyczne danie pełne orientalnych przypraw, zdrowych warzyw i pożywnej ciecierzycy. Prawdopodobnie skradnie serca…

Kurczak tikka masala

Kurczak tikka masala to danie stanowiące połączenie najlepszych tradycji kulinarrnych dalekich Indii oraz sąsiadującego z nimi Pakistanu. Tikka masala przepisy to smażone filety z kurczaka w sosie. Często spotykanym wariantem dania jest kurczak tikka masala z warzywami. Danie jest serwowane w wysokiej temperaturze, trzeba więc koniecznie uważać, aby się nie poparzyć.

Sposobów na to jak zrobić tikka masala jest wiele. Potrzeba do tego dwie piersi kurczaka, dobrej jakości gotowy sos. Warzywa w sosie tikka masala to marchew, papryka, kolendra, pasta chili, szczypiorek, pomidory. Dodatkiem jest również w wielu spotykanych tikka masala przepisy limonka. Sos i kurczaka zazwyczaj podaje się z ryżem basmati. Nie jest to jednak konieczne.

Warzywa w sosie tikka masala przepisy

Kurczaka krojonego w kostce łączy się z pastą chili. Po podsmażeniu go w oliwie dodaje się do tego wszystkiego posiekane warzywa. Po około pięciu minutach duszenia dodaje się sos. Potem dusi się całość dodatkowe dwanaście minut i gotowe. Potem pozostaje zmieszać całość z ryżem basmati.

Tikka masala przepisy jest bardzo wiele. Dlatego podany tu to zaledwie przykład. Gorąco zachęcamy do eksperymentowania, szukania nowych przepisów, a nawet wymyślania swoich własnych. Warzywa w sosie tikka masala to danie, które przygotowuję bardzo często na obiad. Jest również idealne dla wszystkich wegan.