Szaszłyki z szynki w paprykowej marynacie to propozycja na szybkie w przygotowaniu i bardzo aromatyczne danie z grilla. Sekretem tych szaszłyków jest paprykowa marynata.

Możecie na patyczki do szaszłyków nabić dowolne składniki – ja wykorzystam dwa rodzaje papryki, czerwoną cebulę i szynkę wieprzową. Jeśli akurat pogoda nie jest najlepsza to możecie je upiec na kratce w piekarniku.

Składniki

  • patyczki do szaszłyków
  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 1-2 cebule (najlepiej czerwone)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka

Składniki na marynatę

  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • odrobina majeranku
  • sól
  • pieprz

Szaszłyki z szynki w paprykowej marynacie – jak przygotować

Zaczynamy od przygotowania marynaty. W misce mieszamy olej wraz z przyprawami. Następnie mięso kroimy w dużą kostkę, ale warto pamiętać, aby była mniej więcej równej wielkości. Mięso marynujemy w przygotowanej marynacie i odstawiamy na 3-4 godziny.

Obejrzyj nasze filmy:

Po tym czasie patyczki do szaszłyków wkładamy na kilka minut do wody, a następnie nadziewamy na nie pokrojone mięso oraz pokrojoną w dużą kostkę paprykę i cebulę. Możecie nadziewać składniki w dowolnej kolejności, jak uważacie. Nie wylewamy marynaty od mięsa.

Szaszłyki kładziemy na gorący ruszt i od czasu do czasu smarujemy pozostałą częścią marynaty.

Jeśli macie ochotę na takie szaszłyki, a to nie jest sezon grillowy, to możecie je upiec również w piekarniku. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez około 40-45 minut. Mięso powinno być miękkie.

Szaszłyki z szynki w paprykowej marynacie
Szaszłyki z szynki w paprykowej marynacie

Smacznego!