Szaszłyki z szynki w paprykowej marynacie to propozycja na szybkie w przygotowaniu i bardzo aromatyczne danie z grilla. Sekretem tych szaszłyków jest paprykowa marynata.
Możecie na patyczki do szaszłyków nabić dowolne składniki – ja wykorzystam dwa rodzaje papryki, czerwoną cebulę i szynkę wieprzową. Jeśli akurat pogoda nie jest najlepsza to możecie je upiec na kratce w piekarniku.
Składniki
- patyczki do szaszłyków
- 1 kg szynki wieprzowej
- 1-2 cebule (najlepiej czerwone)
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
Składniki na marynatę
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- odrobina majeranku
- sól
- pieprz
Szaszłyki z szynki w paprykowej marynacie – jak przygotować
Zaczynamy od przygotowania marynaty. W misce mieszamy olej wraz z przyprawami. Następnie mięso kroimy w dużą kostkę, ale warto pamiętać, aby była mniej więcej równej wielkości. Mięso marynujemy w przygotowanej marynacie i odstawiamy na 3-4 godziny.
Obejrzyj nasze filmy:
Po tym czasie patyczki do szaszłyków wkładamy na kilka minut do wody, a następnie nadziewamy na nie pokrojone mięso oraz pokrojoną w dużą kostkę paprykę i cebulę. Możecie nadziewać składniki w dowolnej kolejności, jak uważacie. Nie wylewamy marynaty od mięsa.
Szaszłyki kładziemy na gorący ruszt i od czasu do czasu smarujemy pozostałą częścią marynaty.
Jeśli macie ochotę na takie szaszłyki, a to nie jest sezon grillowy, to możecie je upiec również w piekarniku. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez około 40-45 minut. Mięso powinno być miękkie.

Smacznego!