
Szaszłyki z szynki na grilla
Szaszłyki z szynki na grilla to jedno z moich ulubionych dań, które można przygotować podczas rodzinnego grillowania. Takie szaszłyki musimy przygotować chwilę wcześniej.
Dobrze, jak mięso się zamarynuje i przejdzie aromatem ziół, które dodamy do marynaty.
Szaszłyki to jedna z najpopularniejszych potraw przygotowywanych podczas polskich grillów. Są niezwykle łatwe do zrobienia, a jedyne co jest potrzebne to fantazja, patyczki do szaszłyków i trochę ulubionych składników.
Szaszłyki z szynki składają się z pysznego mięsa z szynki, a na patyczkach można nadziać również pyszne warzywa takie jak kolorowa papryka, cebula oraz ogórek kiszony. Doskonale będą pasowały także pieczarki.
Szaszłyki z grilla są soczyste, kruche i bardzo pożywne. Szynka wieprzowa doskonale nadaje się do tego dania, choć szaszłyki z łopatki smakują tak samo dobrze. Polacy uwielbiają szaszłyki z szynki z dodatkiem warzyw.
Szaszłyki smakują wyśmienicie z sosem barbecue lub domowym dipem ze świeżych ogórków. Do mięsa wyciągniętego prosto z grilla pasuje także chrupiące pieczywo.
Do marynaty możecie dodać dowolne zioła jakie lubicie. Tym razem polecam Wam użycie oleju, bowiem ma on większą temperaturę palenia.
Jakie sałatki do dań z grilla?
Do pieczonych na grillu mięs polecam pyszną sałatkę z buraków i awokado, takie proste połączenie świetnie będzie pasowało do mięsa. Polecam również pyszną sałatkę ze świeżych warzyw i ziół, popularnie zwaną sałatką wiosenną.
Na spotkaniu przy grillu nie może zabraknąć również napoi, na blogu kulinarnym znajdziesz propozycję na pyszną lemoniadę z rozmarynem, albo świetnie nawadniającą i orzeźwiającą lemoniadę z arbuza. Koniecznie spróbujcie tej drugiej wersji.
Składniki na marynatę
- 7 łyżek oleju
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki majeranku
- szczypta soli
- odrobina czarnego pieprzu
Szaszłyki z szynki składniki
- patyczki do szaszłyków
- żółta cebula
- czerwona cebula
- czerwona papryka
- 1 kg szynki wieprzowej
- ewentualnie boczek wędzony/ surowy
Szaszłyki z szynki na grilla przepis
Zaczynamy od wymieszania wszystkich składników marynaty. Po wymieszaniu odstawiamy je na 15 minut, aby smaki się połączyły. Następnie szynkę kroimy w dużą kostkę i marynujemy w marynacie. Mięso zostawiamy w niej przez minimum 2-3 godziny.
Paprykę i cebulę kroimy w dużą kostkę.
Patyczki do szaszłyków zanurzamy na kilka sekund w wodzie, a następnie nabijamy na niego kawałki mięsa, papryki, cebuli. Jeśli lubicie, możecie do szaszłyków dodać również odrobinę boczku. Tłuszcz z boczku się wytopi, a szaszłyki nabiorą smaku.
Szaszłyki z szynki kładziemy na rozgrzany ruszt i smażymy, aż mięso będzie miękkie. Nie wylewajcie marynaty od mięsa, po prostu od czasu do czasu pędzelkiem posmarujcie grillowane szaszłyki marynatą.

Smacznego!
Mięso na grilla kupuję w sklepie online http://www.kiszeczka.pl. Dociera od mnie bezpiecznie zapakowane zawsze, no i bardzo pyszne. Jestem fanem szaszłyków razem z moją rodziną.