Szaszłyki z szynki na grilla
Na grilla

Szaszłyki z szynki na grilla

Facebook

Szaszłyki z szynki na grilla to jedno z moich ulubionych dań, które można przygotować podczas rodzinnego grillowania. Takie szaszłyki musimy przygotować chwilę wcześniej. Dobrze, jak mięso się zamarynuje i przejdzie aromatem ziół, które dodamy do marynaty.

Do marynaty możecie dodać dowolne zioła jakie lubicie. Tym razem polecam Wam użycie oleju, bowiem ma on większą temperaturę palenia.

Składniki na marynatę

  • 7 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • szczypta soli
  • odrobina czarnego pieprzu

Składniki na szaszłyki

  • patyczki do szaszłyków
  • żółta cebula
  • czerwona cebula
  • czerwona papryka
  • 1 kg szynki wieprzowej
  • ewentualnie boczek wędzony/ surowy

Szaszłyki z szynki na grilla – jak przygotować

Zaczynamy od wymieszania wszystkich składników marynaty. Po wymieszaniu odstawiamy je na 15 minut, aby smaki się połączyły. Następnie szynkę kroimy w dużą kostkę i marynujemy w marynacie. Mięso zostawiamy w niej przez minimum 2-3 godziny.

Paprykę i cebulę kroimy w dużą kostkę.

Patyczki do szaszłyków zanurzamy na kilka sekund w wodzie, a następnie nabijamy na niego kawałki mięsa, papryki, cebuli. Jeśli lubicie, możecie do szaszłyków dodać również odrobinę boczku. Tłuszcz z boczku się wytopi, a szaszłyki nabiorą smaku.

Szaszłyki kładziemy na rozgrzany ruszt i smażymy, aż mięso będzie miękkie. Nie wylewajcie marynaty od mięsa, po prostu od czasu do czasu pędzelkiem posmarujcie grillowane szaszłyki marynatą.

Szaszłyki z szynki na grilla
Szaszłyki z szynki na grilla

Smacznego!

Facebook

One Comment

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.