Zupa owocowa
Zupy

Zupa owocowa

Przepis na smaczną zupę owocową, która może stanowić pomysł na szybki posiłek idealny w letnie, gorące dni. Dosłownie z kilku prostych składników jesteśmy w stanie wyczarować obłędne danie, które podamy latem.

Zupa będzie w wersji fit – to znaczy podamy ją bez śmietany ani jogurt naturalnego. Jeśli jednak nie dbacie aż tak mocno o swoją wagę, to po ugotowaniu jak ostygnie możecie wymieszać ją z 2-3 łyżkami jogurtu naturalnego, albo śmietany.

Możecie do jej przygotowania wykorzystać dowolny makaron – nitki, penne, świderki, muszelki… taki jaki lubicie. Aby jeszcze bardziej pobudzić zmysły użyłem w swoim przypisie kolorowego makaronu w kształcie muszelek. Bardzo często dostaniecie go w marketach podczas akcji tematycznych – np. w Lidlu podczas tygodnia włoskiego itd.

Składniki na około 3-4 porcje

  • 2 litry wody
  • 0,5 kg wiśni
  • 1 jabłko
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • dowolny, ulubiony makaron

Zupa owocowa – przepis

W osolonej wodzie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Makron powinien być ugotowany al’dente. Po ugotowaniu odcedzamy go i przelewamy zimną wodą. Ten proces zapobiegnie dalszemu gotowaniu się makaronu, a przede wszystkim nie poskleja się on Wam.

Wiśnie, jabłko dokładnie myjemy, a następnie wkładamy do zimnej wody. Gotujemy zupę owocową na wolnym ogniu przez około godzinę. W połowie gotowania dodajemy do zupy owocowej cukier, cynamon i cukier waniliowy. Sprawdźcie, czy w smaku jest dostatecznie słodka i wpada w Wasze gusta, jeśli nie to dodajecie go do smaku odrobinę więcej.

Możemy ją podać na dwa sposoby – ciepłą, albo przestudzoną, wszystko zależy od tego jaką wolicie. Podajemy ją z Waszym ulubionym makaronem.

Zupa owocowa
Szybka letnia zupa wiśniowa.
Zupa owocowa
Zupa wiśniowa z dodatkiem jabłek, cynamonu i wanilii

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.