Przepis na smaczną zupę owocową, która może stanowić pomysł na szybki posiłek idealny w letnie, gorące dni. Dosłownie z kilku prostych składników jesteśmy w stanie wyczarować obłędne danie, które podamy latem.
Zupa będzie w wersji fit – to znaczy podamy ją bez śmietany ani jogurt naturalnego. Jeśli jednak nie dbacie aż tak mocno o swoją wagę, to po ugotowaniu jak ostygnie możecie wymieszać ją z 2-3 łyżkami jogurtu naturalnego, albo śmietany.
Możecie do jej przygotowania wykorzystać dowolny makaron – nitki, penne, świderki, muszelki… taki jaki lubicie. Aby jeszcze bardziej pobudzić zmysły użyłem w swoim przypisie kolorowego makaronu w kształcie muszelek. Bardzo często dostaniecie go w marketach podczas akcji tematycznych – np. w Lidlu podczas tygodnia włoskiego itd.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki na około 3-4 porcje
- 2 litry wody
- 0,5 kg wiśni
- 1 jabłko
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- dowolny, ulubiony makaron
Zupa owocowa – przepis
W osolonej wodzie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Makron powinien być ugotowany al’dente. Po ugotowaniu odcedzamy go i przelewamy zimną wodą. Ten proces zapobiegnie dalszemu gotowaniu się makaronu, a przede wszystkim nie poskleja się on Wam.
Wiśnie, jabłko dokładnie myjemy, a następnie wkładamy do zimnej wody. Gotujemy zupę owocową na wolnym ogniu przez około godzinę. W połowie gotowania dodajemy do zupy owocowej cukier, cynamon i cukier waniliowy. Sprawdźcie, czy w smaku jest dostatecznie słodka i wpada w Wasze gusta, jeśli nie to dodajecie go do smaku odrobinę więcej.
Możemy ją podać na dwa sposoby – ciepłą, albo przestudzoną, wszystko zależy od tego jaką wolicie. Podajemy ją z Waszym ulubionym makaronem.
Smacznego!