Najlepszy chłodnik to taki, który jest pyszny i bardzo szybki w przygotowaniu, czyli chłodnik litewski. Jest to idealna na upał zupa przygotowana z botwinki z dodatkiem młodych ogórków gruntowych, rzodkiewek i szczypiorku.

Nie ma jednego przepisu na chłodnik, każdy coś w przepisie modyfikuję, jednak dziś pokażę Wam swoją propozycję. Jednak podstawa chłodniku litewskiego wywodzi się ze starych, tradycyjnych przepisów.

Chłodnik możemy podać z gotowanych jajkiem na twardo oraz młodymi ziemniaczkami. Po prostu wybierzcie wersję, która najlepiej przypadnie Wam do smaku.

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki

  • botwinka ok. 400g
  • 400g jogurtu naturalnego
  • 5 rzodkiewek
  • 2 ogórki gruntowe
  • szczypta soli
  • 1 l bulionu
  • odrobina koperku
  • odrobina szczypiorku
  • pierz

Dodatkowo

  • jajko
  • młode ziemniaczki

Chłodnik litewski – przepis

Buraczki kroimy w drobną kostkę. Zalewamy bulionem i gotujemy przez około 20 minut. Dodajemy następnie drobno pokrojone liście botwinki i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po ugotowaniu zupę odstawiamy aby ostygnęła, a my w tym czasie ścieramy na tarce rzodkiewki i obrane ze skórki ogórki. Szczypiorek i koperek drobno siekamy.

Do ostudzonej zupy dodajemy starte ogórki i rzodkiewki oraz jogurt naturalny. Chłodnik nakładamy na talerze i po wierzchu posypujemy szczypiorkiem i koperkiem. Całość można podać z ugotowanym na twardo jajkiem (sprawdź ile je gotować) oraz ziemniakami.

Chłodnik litewski
Chłodnik litewski