Najlepszy chłodnik to taki, który jest pyszny i bardzo szybki w przygotowaniu, czyli chłodnik litewski. Jest to idealna na upał zupa przygotowana z botwinki z dodatkiem młodych ogórków gruntowych, rzodkiewek i szczypiorku.
Nie ma jednego przepisu na chłodnik, każdy coś w przepisie modyfikuję, jednak dziś pokażę Wam swoją propozycję. Jednak podstawa chłodniku litewskiego wywodzi się ze starych, tradycyjnych przepisów.
Chłodnik możemy podać z gotowanych jajkiem na twardo oraz młodymi ziemniaczkami. Po prostu wybierzcie wersję, która najlepiej przypadnie Wam do smaku.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- botwinka ok. 400g
- 400g jogurtu naturalnego
- 5 rzodkiewek
- 2 ogórki gruntowe
- szczypta soli
- 1 l bulionu
- odrobina koperku
- odrobina szczypiorku
- pierz
Dodatkowo
- jajko
- młode ziemniaczki
Chłodnik litewski – przepis
Buraczki kroimy w drobną kostkę. Zalewamy bulionem i gotujemy przez około 20 minut. Dodajemy następnie drobno pokrojone liście botwinki i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po ugotowaniu zupę odstawiamy aby ostygnęła, a my w tym czasie ścieramy na tarce rzodkiewki i obrane ze skórki ogórki. Szczypiorek i koperek drobno siekamy.
Do ostudzonej zupy dodajemy starte ogórki i rzodkiewki oraz jogurt naturalny. Chłodnik nakładamy na talerze i po wierzchu posypujemy szczypiorkiem i koperkiem. Całość można podać z ugotowanym na twardo jajkiem (sprawdź ile je gotować) oraz ziemniakami.