Pizza z kamienia
Poradniki

Pizza z kamienia

Facebook

Czy kiedykolwiek będąc smakoszem i wielbicielem pizzy, zastanawiałeś się, a może zastanawiałeś się razem ze swoimi przyjaciółmi, jak powstaje wyśmienita pizza? Jeżeli chcesz samodzielnie upiec taką samą włoską przekąskę, jak w pizzerii, mamy dla Ciebie odpowiednie rozwiązanie pod postacią kamieni wykorzystywanych do pieczenia i podawania na nich pizzy.

Zawsze smaczne i udane towarzyskie spotkanie w gronie najbliższych osób

Spotkanie w gronie najbliższych lub ze znajomymi jest bez wątpienia najlepszą okazją do pochwalenia się i zaprezentowania własnych umiejętności kulinarnych. Doskonałym pomysłem na danie główne jest przygotowanie pizzy według własnej domowej receptury. Jak dobrze wiesz, oprócz włożonego w przygotowanie dania całego serca i dobraniu do siebie najlepszych składników spożywczych w odpowiednich proporcjach. Szalenie ważne są również dodatkowe akcesoria kuchenne, które gwarantują, jak w tym przypadku — upieczenie pizzy dokładnie takiej, jaka serwowana jest gościom w restauracji albo w renomowanej pizzerii.

Skoro mowa o akcesoriach, warto, abyś do pieczenia pizzy używał podkładek wykonanych w całości z kamienia. Idealnym wyborem są dostępne kamienne płyty do pieczenia pod tym adresem: https://pastone.pl

Kamienie do pizzy - jak wybrać
Kamienie do pizzy – jak wybrać

Polskie kamienie do pizzy od Pastone, dlaczego warto używać ich w kuchni?

Dlaczego Twój wybór powinien paść na granitowe płyty Pastone służące do przygotowania i podawania na ich powierzchni gotowej pizzy?

Główną cechą, która wyróżniająca granitowe podkładki do pizzy od Pastone jest to, że kamienie pochłaniają nadmiar ciepła w wysokich temperaturach i stopniowego uwalniania go w czasie wypieku ciastka. Co ważne, płyta kamienna do pizzy uniemożliwia bezpośredni jej kontakt ze szkodliwymi produktami spalania oraz chemikaliami (np. niedokładnie oczyszczone wnętrze piekarnika).

Oprócz jest jeszcze kilka innych rzeczy przemawiających za granitowym płytami do pizzy. Są to m.in.:

Idealne i równomierne rozchodzące się ciepło : włoski specjał wraz z dodatkami umieszczony na kamieniu, jest równomiernie ogrzewany ze wszystkich stron identyczną temperaturą. Powstające w piekarniku masy ciepłego powietrza z łatwością rozprzestrzenia się po całej powierzchni ciasta. Dlatego finalne uzyskane efekty są wyjątkowo pozytywnie zaskakujące! Dzięki temu danie zachowuje wszystkie wartości odżywcze, w tym obecne dodatki, czyli warzywa i owoce zachowują naturalne witaminy i inne substancje odżywcze. Ponadto, granit jako kamień gromadzi oraz przechowywane stałą temperaturę wewnątrz swojej struktury przez 25-35 minut. W ten sposób całkowicie naturalnie ogrzewa pizzę, oddając jej skumulowaną energię cieplną.

Wypiekana pizza nigdy nie przywiera do spodu granitowego kamiennego naczynia : W porównaniu z tradycyjnie używanymi blachami do pieczenia bądź metalowych, ciasto pizzy nie przywiera do podkładki Pastone — którą wykonana w całości z granitu. Taka właściwość wynika tylko i wyłącznie z naturalnych cech kamienia.

Pastone nie emituje absolutnie szkodliwych substancji : Granit w postaci naczynia nie jest źródłem żadnych reakcji chemicznych przy kontakcie z żywnością. Dzięki czemu smak podawanego gościom dania pozostaje wciąż niezmienny, a co najważniejsze — w pełni zdrowy i bezpieczny!

Uwaga!: Wszystkie kamienne płyty Pastone posiadają certyfikat polskiego PZH związaną z przede wszystkim z ich ogniotrwałością. Oprócz tego spełniają one wszelkie europejskie normy, które regulują wykorzystywanie akcesoriów gastronomicznych dopuszczonych do kontaktu z żywnością.

Brak powstawania jakichkolwiek oparów w czasie pieczenia : Jest to dość istotna kwestia, ponieważ przy przyrządzaniu i pieczeniu tłustych potraw — tłuszcz wyciekający wprost z fabrykantów spożywczych (żywności) nie osiada na ściankach wnętrza piekarnika czy okapu w kuchennego. Kamienna płyta do wypiekania pizzy stanowi pewną i solidną, bo nieprzepuszczalną zaporę.

Od dziś każda pizza będzie udana, bo bez obecności w niej grama wody : Każde kamienne naczynie Pastone wchłania i wyciąga z ciasta pizzy cały nadmiar wody. Dzięki temu uzyskasz idealnie chrupiący i smaczny wypiek, właściwość ta dot. produktów zakwaszonych, np. pizza czy chleb. Kliknij- więcej informacji o Pastone

Kamienie od Pastone to praktyczna uniwersalność w kuchni : Na podkładkach granitu możesz podawać nie tylko pizzę, ależ też inne dania, przykładowo: japońskie sushi, warzywa i owoce, pieczone żydowskie pieczywo „Maca”, czy chociażby arabski chlebek, mrożone ryby, a także wiele innych wykwintnych potraw i wieloczęściowych dań.

Pastone jest niezastąpionym granitowym trwałym naczyniem w Twojej kuchni podczas przyrządzania znakomitych potraw, a zwłaszcza w czasie wypiekania ciasta pizzy z ulubionymi i smacznymi dodatkami. Pamiętaj, że płyty kamienne do pieczenia z powodzeniem zastępują drogie i profesjonalne piece opalane drewnem, czy węglem, które spotykane są w pizzerii. Pastone — od dziś pizza rodem z pizzerii nie jest już żadną sekretną tajemnicą.
Materiał przygotowany we współpracy z Partnerem.

Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.