Ryż z kurczakiem w sosie szpinakowym to szybkie i bardzo aromatyczne danie. Najczęściej przygotowuję je po weekendzie, kiedy często zostaje nam kurczak z gotowania rosołu, albo z obiadu. To danie to świetny pomysł na coś zdrowego, a przy okazji wykorzystamy niezjedzone rzeczy z dnia poprzedniego.
Wykorzystam tutaj mrożony, rozdrobniony szpinak. Będzie pasował idealnie, zwłaszcza, że często jest mrożona praktycznie od razu po zebraniu.
Poniżej znajdziecie dokładny przepis, listę zakupów oraz cenne porady i wskazówki.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki (2 porcje)
- 150g kurczaka
- 1 łyżka masła
- 150g mrożonego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 1 niewielka cebula
- szczypta gałki muszkatołowej
- 100g ryżu
- sól
- pieprz
- 2 łyżki mleka
Lubię czosnek i dlatego moja wersja będzie bardzo aromatyczna dzięki niemu. Ale możecie dać go odrobinę mniej. Nie wolno też zapominać o dodaniu odrobiny mleka. Szpinak odwapnia, więc mleko jest wskazane.
Ryż z kurczakiem w sosie szpinakowym – przepis
Zaczynamy od ugotowania ryżu. Gotujemy go w osolonej wodzie, w zależności od rodzaju ryżu gotujemy go krócej, albo dłużej. Dlatego polecam zastosować się do czasu podanego na opakowaniu. Osobiście gotuję sypki ryż, bo nie będzie taki ściśnięty w torebce.
Kiedy ryż się gotujemy do rondelka, najlepiej z grubym dnem wkładamy szpinak i czekamy aż się odmrozi. Gotujemy go po odmrożeniu przez 3-4 minuty, aż odparuje nadmiar wody.
Na patelni na odrobinie masła szklimy drobno posiekaną cebulę i przesmażamy dosłownie 2-3 minuty kurczaka. Dodajemy go razem z cebulą i masełkiem do szpinaku. Do sosu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Koniecznie spróbujcie po dodaniu przypraw, czy danie jest odpowiednio doprawione. Szpinak sam w sobie jest dość mdły i nijaki, więc trzeba go odpowiednio doprawić. Całość dusimy ok. 6 minut, na chwilę przed końcem dodajemy mleko.
Na talerze wykładamy ryż i trochę sosu z kurczakiem i szpinakiem. Danie jest zdrowe, pyszne i bardzo smaczne. A najważniejsze bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.

Smacznego!