Jajka w kokilkach z kiełbasą i cebulką to pomysł na weekendowe śniadanie. Do przygotowania tej potrawy potrzebujemy kokilki – czyli niewielkie naczynia żaroodporne w których będziemy mogli upiec nasze danie. Jajka możemy podać ze świeżym pieczywem z odrobiną pasty z awokado, albo po prostu posmarowane awokado.
Oczywiście dodatki do jajek mogą być dowolne, ja wybrałem kiełbasę, cebulkę, paprykę i pomidora.
Składniki (na 2 porcje)
- 2 jajka
- 1 niewielka kiełbasa
- 1 niewielka cebula
- kawałek papryki
- 4 pomidorki koktajlowe
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól
- 15g parmezanu
- 1 łyżka masła
- natka pietruszki
- 1-2 kromki pieczywa
Jajka w kokilkach z kiełbasą i cebulką – przepis
Kiełbasę i cebulkę drobno kroimy w kostkę. Następnie na odrobine masła przesmażamy na patelni.
Obejrzyj nasze filmy:
Kokilki do zapiekania smarujemy masłem. Z pieczywa odcinamy skórki i dno kokilki wykładamy pozostałym pieczywem. Następnie przekładamy tam cebulę i kiełbasę. Kolejno układamy pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojone w plasterki pomidorki koktajlowe. Wbijamy jajko, ale uważając aby nie rozpłynęło się żółtko. Wierzch posypujemy odrobiną soli.
Kokilki wkładamy do większego naczynia do zapiekania, wlewamy na dno odrobinę wody i pieczemy w 200 st. C przez 20 minut. W połowie pieczenia posypujemy jajka startym parmezanem. Jajko powinny mieć ścięte białko i płynne żółtko.
Całość dekorujemy odrobiną natki pietruszki.
Smacznego!