Jajka w kokilkach z kiełbasą i cebulką to pomysł na weekendowe śniadanie. Do przygotowania tej potrawy potrzebujemy kokilki – czyli niewielkie naczynia żaroodporne w których będziemy mogli upiec nasze danie. Jajka możemy podać ze świeżym pieczywem z odrobiną pasty z awokado, albo po prostu posmarowane awokado.

Oczywiście dodatki do jajek mogą być dowolne, ja wybrałem kiełbasę, cebulkę, paprykę i pomidora.

Składniki (na 2 porcje)

  • 2 jajka
  • 1 niewielka kiełbasa
  • 1 niewielka cebula
  • kawałek papryki
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
  • 15g parmezanu
  • 1 łyżka masła
  • natka pietruszki
  • 1-2 kromki pieczywa

Jajka w kokilkach z kiełbasą i cebulką – przepis

Kiełbasę i cebulkę drobno kroimy w kostkę. Następnie na odrobine masła przesmażamy na patelni.

Obejrzyj nasze filmy:

Kokilki do zapiekania smarujemy masłem. Z pieczywa odcinamy skórki i dno kokilki wykładamy pozostałym pieczywem. Następnie przekładamy tam cebulę i kiełbasę. Kolejno układamy pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojone w plasterki pomidorki koktajlowe. Wbijamy jajko, ale uważając aby nie rozpłynęło się żółtko. Wierzch posypujemy odrobiną soli.

Kokilki wkładamy do większego naczynia do zapiekania, wlewamy na dno odrobinę wody i pieczemy w 200 st. C przez 20 minut. W połowie pieczenia posypujemy jajka startym parmezanem. Jajko powinny mieć ścięte białko i płynne żółtko.

Całość dekorujemy odrobiną natki pietruszki.

Jajka w kokilkach z kiełbasą i cebulką
Jajka w kokilkach z kiełbasą i cebulką

Smacznego!