Śniadanie z tostami, łososiem i jajkiem w kokilkach to pyszna i pożywna propozycja dla tych, którzy cenią sobie smaczne i zdrowe jedzenie. Tosty podane z łososiem i jajkiem stanowią idealne połączenie białka, węglowodanów i zdrowych tłuszczów, dzięki czemu są doskonałym wyborem na rozpoczęcie dnia.
Jeśli zabrakło Wam pomysłu na śniadanie skorzystajcie z naszej propozycji na zdrowe, szybkie i bardzo smaczne śniadanie.
Podamy na śniadanie- tosty z łososiem i jajka w kokilkach – będzie zdrowe, dzięki dużej zawartości kwasów omega-3 w łososiu, tylko pamiętajcie aby wykorzystać do przygotowania tostów pieczywo razowe.
Obejrzyj nasze filmy:
Jajka w kokilkach to natomiast oryginalny sposób na przygotowanie jajek na twardo :)
Sprawdźcie… a będziecie zaskoczeni… przepis znajduje się poniżej.
Tosty z łososiem składniki
- 4 kromki pieczywa razowego
- 50g łososia
- serek śmietankowy do smarowania
- koperek
- odrobina mleka
- jajko
- masło
Jajka w kokilach ze szpinakiem składniki
- 100g szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 50g sera żółtego
- szczypiorek
- sól
- pieprz
- masło
Jajka w kokilach ze szpinakiem przepis
Szpinak myjemy i dusimy na patelni na odrobinie masła przez ok. 3-4 minut z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku, solą i pieprzem. Następnie przekładamy go na sitko, aby pozbyć się nadmiaru wody.
Do kokilek przekładamy trochę szpinaku, wbijamy jajko i posypujemy startym żółtym serem i odrobiną szczypiorku. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 10 minut.
Tosty z łososiem przepis
W międzyczasie kromki chleba smarujemy serkiem śmietankowym, posypujemy posiekanym koperkiem. Na jedną kromkę układamy łososia i przykrywamy drugą kromką pieczywa.
Jajko roztrzepujemy z odrobiną mleka.
Maczamy w nim tosty, a następnie podsmażamy na odrobinie masła.
Smacznego!