Kanapki z guacamole i łososiem

Kanapki z guacamole i łososiem

Kanapki z guacamole i łososiem to idealny przepis na przekąskę na przyjęcie, albo fajna propozycja na pyszną kolację. Świetnie do tego dania będzie pasowało delikatne, białe, półwytrawne wino :)

W tym przepisie wykorzystamy awokado, które jest podstawowym składnikiem guacamole. Wybierając awokado, zwróćcie uwagę aby było dojrzałe, poznacie to po tym, że owoc będzie miękki.

Kanapki z guacamole i łososiem – składniki

  • 1 dojrzałe awokado
  • 100 g wędzonego łososia
  • sok z 1/2 limonki
  • zielony ogórek
  • koperek
  • sól
  • oliwa
  • pieczywo razowe

Kanapki z guacamole i łososiem – przygotowanie

Awokado kroimy wzdłuż i wyciągamy pestkę. Przy użyciu łyżki wydrążamy miąższ, a następnie rozgniatamy go widelcem. Dodajemy sok z limonki, sól i całość mieszamy.

Na kromkach pieczywa układamy guacamole, plastry łososia,  zielony ogórek pokrojony w plasterki, kilka gałązek koperku i całość delikatnie skraplamy oliwą z oliwą.

Kanapki z guacamole i łososiem Kanapki z guacamole i łososiem

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.