Sos balsamiczny - moc smaku, moc zdrowia
Przystawki, przekąski, sosy

Sos balsamiczny – moc smaku, moc zdrowia

Rewelacyjnie sprawdza się jako dodatek do sałatek oraz do potraw mięsnych, ma jednocześnie korzystny wpływ na nasze zdrowie. Powodów, dla których warto sięgnąć po sos balsamiczny, jest wiele. Co miłośnicy dobrej kuchni powinni wiedzieć na jego temat?

Wpływ sosu balsamicznego na nasze zdrowie

O leczniczych właściwościach tego sosu decyduje jego główny składnik, czyli ocet balsamiczny. Ma on bardzo dobry wpływ na pracę jelit, pomaga też oczyszczać organizm ze szkodliwych toksyn. Ocet ten ułatwia odchudzanie, ma rewelacyjny wpływ na serce, pomaga też walczyć ze złym cholesterolem.

Jak wykorzystać ten dodatek w codziennej diecie?

Sos ten dobrze sprawdza się jako dodatek do potraw mięsnych, choć zazwyczaj wykorzystywany jest jako uniwersalny sos sałatkowy. Ciemna barwa i gęsta konsystencja sprawiają, że jest on również ciekawą dekoracją wielu potraw.

Sos balsamiczny – składniki

  • ocet balsamiczny – 1 łyżka,
  • oliwa extra vergine – 3 łyżki,
  • miód lub syrop klonowy – 1 łyżeczka,
  • sól – szczypta,
  • pieprz – szczypta.

Sos balsamiczny – przygotowanie

Przygotowanie sosu balsamicznego nie jest zadaniem trudnym. Wystarczy połączyć ze sobą wszystkie skłądniki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.