Niby proste pytanie, ale czy wiemy jakie banany należy kupować – zielone, żółte czy z brązowymi plamkami. Nie mniej istotne po zakupie bananów jest ich odpowiednie przechowywanie, aby cały czas były świeże i zachowały wszystkie swoje wartości odżywcze.
Warto jeść banany w każdej postaci bo mają w sobie wiele składników mineralnych. Są zalecane także w diecie. Jednak nie są polecane cukrzykom ze względu na wysoki indeks glikemiczny.
Jakie banany kupować
- zielone – takie banany powinniśmy kupować, jeśli planujemy je spożyć w późniejszym terminie. Odpowiednie ich przetrzymywanie sprawi, że będą pomału dojrzewały i po kilku dniach gotowe do spożycia. Zjedzenie zielonkawych bananów może wpłynąć na problemy jelitowe, a poza tym takie banany są mało słodkie.
- żółte – jeśli chcemy w najbliższym czasie zjeść te banany. Ich smak jest słodki i nie powinien powodować problemów żołądkowych.
- lekko brązowe – takie banany nadają się do natychmiastowego spożycia.
Jeśli w domu banany Wam zbrązowieją – nie wyrzucajmy ich – nadają się do spożycia. Idealnie będzie przygotować z nich koktajl bananowy – przepis TUTAJ.
Obejrzyj nasze filmy:
Jak przechowywać banany
Do przechowywania bananów wystarczy odrobina suchego, ciemnego miejsca. W zależności od tego, jakie banany kupimy, będą mogły poleżeć krócej albo chwilę dłużej. Dość istotny w przechowywaniu bananów jest dostęp świeżego powietrza. Jeśli chcemy przyśpieszyć dojrzewanie bananów to możemy je włożyć na chwilę do papierowej torebki. Nie powinniśmy bananów wystawiać jednak na działanie dość wysokiej temperatury.
Nie zaleca się przechowywania bananów w lodówce, tracą one powiem swoje składniki mineralne. Jeśli już musimy przechowywać banany w lodówce, to w żadnym wypadku nie należy wkładać do niej zielonych bananów. Niska temperatura może zaburzyć proces dojrzewania owoców.
Pamiętajcie, że banany są bardzo zdrowe i należy je jeść. Jeśli zastosujecie się do powyższych wskazówek to uzyskacie z bananów wszystko co najlepsze.