Bataty – to inaczej słodkie ziemniaki, na naszych stołach goszczą niezmiernie rzadko. A może nie wszyscy wiedzą, że mają wiele właściwości zdrowotnych.
Bataty są bogatym źródłem karotenów, karotenoidów w tym także luteiny, która ma bardzo pozytywne działanie na nasz wzrok. Te słodkie ziemniaki polecane są także dla osób mających cukrzycę, poprawiają one wrażliwość naszego organizmu na insulinę.
Muszę się Wam przyznać, że wcześniej nie miałem okazji jeść batatów, jednak od tej chwili będą dość często włączane do naszej diety… oprócz właściwości zdrowotnych opisanych wyżej, mają też oryginalny smak i świetnie będą komponowały się z wieloma potrawami np. łososiem.
Obejrzyj nasze filmy:
Łosoś na parze z pieczonymi batatami – składniki
- 2 bataty
- filet z łososia (ok. 400g)
- sól
- pieprz
- oliwa
- rozmaryn
Łosoś na parze z pieczonymi batatami – przepis
Bataty obieramy ze skóry i kroimy w słupki przypominające frytki. Dodajemy odrobinę oliwy, pieprzu, rozmarynu i wszystko mieszamy. Bataty pieczemy w 180 st. C przez ok. 20 minut.
Łososia myjemy, osuszamy doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na parze, najlepiej w parowarze przez ok. 12 minut.
Na talerzu układamy bataty, a na nich łososia. Całość możemy podać z plasterkami cytryny.
Smacznego!