Tagliatelle ze szpinakiem
Makarony,  Obiady,  Szybkie dania

Tagliatelle ze szpinakiem

Jak zapewne zauważyliście ostatnio na blogu pojawiały się przepisy, w których nie potrzebowaliśmy zbyt dużo czasu na ich przygotowanie :) Nie inaczej będzie także tym razem… pokażę Wam jak zrobić tagliatelle ze szpinakiem.

Przepis ten zaczerpnęliśmy z książki Dieta Fit – Natalia Gacka, ale aby nie było dokładnie tak samo, więc przepis delikatnie zmodyfikowaliśmy… przecież kuchnia jest po to aby w niej eksperymentować :)

Tagliatelle ze szpinakiem – składniki:

  • 1 cebubla
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 100g makaronu tagliatelle
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka masła

Tagliatelle ze szpinakiem – przepis:

  1. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, do momentu aż będzie szklista.
  2. Do cebuli dodajemy czosnek i całość przesmażamy razem.
  3. Dodajemy umyty szpinak i dusimy, aż ze szpinaku odparuje woda. W między czasie doprawiamy całość sporą ilością soli, pieprzu i gałką muszkatołową.
  4. Jak woda odparuje zmniejszamy płomień, dodajemy dwa jajka i całość dusimy na wolnym ogniu… cały czas mieszając, aby nie zrobiła się jajecznica. Jak jajka zaczną się ścinać zdejmujemy z palnika   dodajemy jogurt naturalny, całość mieszamy i dodajemy makaron.
  5. Makaron ze szpinakiem wykładamy na talerze.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.