Jak zapewne zauważyliście ostatnio na blogu pojawiały się przepisy, w których nie potrzebowaliśmy zbyt dużo czasu na ich przygotowanie :) Nie inaczej będzie także tym razem… pokażę Wam jak zrobić tagliatelle ze szpinakiem.
Przepis ten zaczerpnęliśmy z książki Dieta Fit – Natalia Gacka, ale aby nie było dokładnie tak samo, więc przepis delikatnie zmodyfikowaliśmy… przecież kuchnia jest po to aby w niej eksperymentować :)
Tagliatelle ze szpinakiem – składniki:
- 1 cebubla
- 2 ząbki czosnku
- 250 g świeżego szpinaku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 100g makaronu tagliatelle
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 1 łyżka masła
Tagliatelle ze szpinakiem – przepis:
- Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, do momentu aż będzie szklista.
- Do cebuli dodajemy czosnek i całość przesmażamy razem.
- Dodajemy umyty szpinak i dusimy, aż ze szpinaku odparuje woda. W między czasie doprawiamy całość sporą ilością soli, pieprzu i gałką muszkatołową.
- Jak woda odparuje zmniejszamy płomień, dodajemy dwa jajka i całość dusimy na wolnym ogniu… cały czas mieszając, aby nie zrobiła się jajecznica. Jak jajka zaczną się ścinać zdejmujemy z palnika dodajemy jogurt naturalny, całość mieszamy i dodajemy makaron.
- Makaron ze szpinakiem wykładamy na talerze.
Smacznego!