Sezon na szparagi w pełni więc ie może na Kulinarnyblog.pl zabraknąć przepisów właśnie ze szparagami.
Zielone szparagi z jajkiem sadzonym to bardzo klasyczne danie, szybkie w przygotowaniu i świetnie nadające się na romantyczne, niedzielne śniadanie :) Tak, tak… właśnie w takiej postaci podałem je Madzi :)
Jeśli nie będziecie bardzo głodni, to świetnie sprawdzi się także, jako lekki obiad w upalne dni.
Obejrzyj nasze filmy:
Zielone szparagi z jajkiem sadzonym – składniki:
- pęczek szparagów (500g)
- 4 jajka
- sól
- cukier
- pieprz
- bagietka/bułka
Zielone szparagi z jajkiem sadzonym – przepis:
- Odcinamy ze szparagów zdrewniałe końcówki, a następnie wkładamy je pionowo do gotującej się wody. Gotujemy przez 8 minut.
Wodę wcześniej dosładzamy łyżeczką cukru i solimy łyżeczką soli. - Kiedy szparagi będą się gotować na patelnię wbijamy jajka, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy pod przykryciem. Najlepiej, aby żółtka po usmażeniu były jeszcze płynne.
- W tym samym czasie na patelni podsmażamy kromki bułki – tworząc z nich grzanki. Możecie użyć także tostera.
- Szparagi wykładamy na talerz, na nich układamy jajka sadzone i całość podajemy ze świeżymi grzankami.
Smacznego!