Sezon na szparagi w pełni więc ie może na Kulinarnyblog.pl zabraknąć przepisów właśnie ze szparagami.

Zielone szparagi z jajkiem sadzonym to bardzo klasyczne danie, szybkie w przygotowaniu i świetnie nadające się na romantyczne, niedzielne śniadanie :) Tak, tak… właśnie w takiej postaci podałem je Madzi :)

Jeśli nie będziecie bardzo głodni, to świetnie sprawdzi się także, jako lekki obiad w upalne dni.

Obejrzyj nasze filmy:

Zielone szparagi z jajkiem sadzonym – składniki:

  • pęczek szparagów (500g)
  • 4 jajka
  • sól
  • cukier
  • pieprz
  • bagietka/bułka

Zielone szparagi z jajkiem sadzonym – przepis:

  1. Odcinamy ze szparagów zdrewniałe końcówki, a następnie wkładamy je pionowo do gotującej się wody. Gotujemy przez 8 minut.
    Wodę wcześniej dosładzamy łyżeczką cukru i solimy łyżeczką soli.
  2. Kiedy szparagi będą się gotować na patelnię wbijamy jajka, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy pod przykryciem. Najlepiej, aby żółtka po usmażeniu były jeszcze płynne.
  3. W tym samym czasie na patelni podsmażamy kromki bułki – tworząc z nich grzanki. Możecie użyć także tostera.
  4. Szparagi wykładamy na talerz, na nich układamy jajka sadzone i całość podajemy ze świeżymi grzankami.

Smacznego!

Zielone szparagi z jajkiem sadzonym

Przepisy na szparagi: