Grzanki z masłem czosnkowym to doskonała przekąska przed daniem głównym, lub bardzo lekki i niezwykle szybki w przygotowaniu posiłek na kolację lub na przyjęcia ze znajomymi.
Wykonamy go z produktów, które praktycznie każdy i zawsze ma w domu.
Czas wykonania: szybko
Poziom trudności: łatwa
Liczba porcji: 1 porcja
Obejrzyj nasze filmy:
Grzanki z masłem czosnkowym- składniki:
- 1 bułka/bagietka
- masło
- czosnek
- zioła np. bazylia
- szczypta soli
Grzanki z masłem czosnkowym- przepis:
Kroimy bułkę na mniejsze kromki.
Do miski wkładamy trochę masła, musi być w temperaturze pokojowej, tak aby dało się w łatwy sposób wymieszać z resztą składników. Kroimy bardzo drobno czosnek, który następnie posypujemy solą (sporą ilością) i rozcieramy. Dodanie soli pozwala jeszcze lepiej wydobyć smak czosnku. Roztarty czosnek wraz z dowolnie wybranymi przez nas ziołami dokładamy do miski z masłem i mieszamy.
Odstawiamy na 15-20 minut, aby masło nabrało czosnkowego aromatu. W między czasie nagrzewamy piekarnik (200 stopni).
Smarujemy sporą ilością masełka z czosnkiem każdą kromkę bułki i wkładamy je do piekarnika na ok. 10 minut, tak aby nam się zarumieniły.