Białe szparagi są bardzo dobre w smaku, aczkolwiek należy pamiętać o tym, że w smaku dużo delikatniejsze są zielone szparagi. Niemniej wracając do naszych białych szparagów…
Ich przygotowanie wcale nie jest trudne i wbrew temu jak słyszymy wcale nie potrzebujemy do ich przygotowania wysokiego garnka przeznaczonego do gotowania szparagów.
Jak przygotować białe szparagi?
Ze szparagów odcinamy zdrewniałe końcówki. Szparagi obieramy ze skórki przy pomocy noża, albo obieraczki do warzyw, bowiem ich skórka jest zazwyczaj bardzo łykowata.
Jak ugotować białe szparagi?
Szparagi gotujemy w osolonej wodzie, przez ok. 12-15 minut. Następnie je wyjmujemy przy pomocy łyżki cedzakowej.
Obejrzyj nasze filmy:
Jak podać białe szparagi?
My podaliśmy szparagi razem z boczkiem, w tym celu ugotowane szparagi zawijamy w plasterki cienko pokrojonego boczku i podsmażamy przez 3 minuty z każdej strony na masełku :)
Smacznego!