Nie będzie to zapewne zbyt oryginalny przepis i wiadomo, że ile kucharek tyle różnych przepisów na rosół :) Nasza, a właściwie wersja Madzi będzie niezwykle prosta do przygotowania, ale za to niezwykle smaczna :)
Wiadomo nie od dziś, że taki tradycyjny rosół na skrzydełkach jest dobry na każdą okazję… :)
Tradycyjny rosół na skrzydełkach – składniki:
- 1 opakowanie makaronu nitki (do rosołu)
- włoszczyzna – 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/3 selera, 1 por
- 8-10 skrzydełek
- sól
- pieprz
- kostka rosołowa (bulion warzywny)
- koperek
Tradycyjny rosół na skrzydełkach – przepis:
- Włoszczyznę myjemy i obieramy. Do garnka z wodą wkładamy pietruszkę, selera, marchewkę pokrojoną w półplasterki i pora.
- Skrzydełka dokładnie myjemy i dodajemy do gotujących się warzyw.
- Rosół gotujemy jakieś 60 minut, do miękkości skrzydełek. W miedzyczasie doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. Możemy także zamiast soli dodać kostkę rosołową (np. bulion warzywny)
- Cienki makaron (nitki) gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.
Tradycyjny rosół na skrzydełkach najlepiej podać posypany świeżo posiekanym koperkiem, a jeśli takiego nie mamy to możemy skorzystać z suszonego koperki.
Obejrzyj nasze filmy:
Sprawdźcie także inne przepisy na rosołki :)
Smacznego!
Skoro dodajemy włoszczyznę, to po co faszerować się chemią w kostce?
Chemia, chemią.. ale kostka to głównie sól, więc z chęcią zastępuję zwykłą sól właśnie kostką rosołową.
Uwielbiam tą zupkę :)
Ja też… jest pyszna :)
dobrze widzę? najpierw gotujemy warzywa a potem dodajemy mięsko? :)
Skrzydełka nie wymagają długiego gotowania, więc tak naprawdę warzywa i skrzydełka można dodać równocześnie. Więc kolejność punktu 1 i 2 nie ma znaczenia :)
Ja rosół lubię gotować ale z czymś wołowym smakuje całkiem inaczej :)
Idealne połączenie to również wołowina i drób.