Quesadillas z mięsem mielonym
Mięsa,  Obiady,  Szybkie dania

Quesadillas z mięsem mielonym

Quesadillas z mięsem mielonym dzięki gotowym plackom tortilli wykorzystanym do przygotowania tej potrawy, to doskonała propozycja na szybki obiad, albo sytą przekąskę.

Lista zakupów i przepis znajdują się poniżej…

Quesadillas z mięsem mielonym – składniki:

  • 4 placki tortilli
  • 500g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • 150g sera mozzarella
  • olej do smażenia

Quesadillas z mięsem mielonym – przepis:

  1. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Następnie podsmażamy ją na patelni na odrobinie oleju.
  2. Jak cebula zrobi się szklista, dodajemy mięso mielone, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, szczyptę pieprzu, szczyptę soli, szczyptę ziół prowansalskich i całość razem smażymy przez ok. 15 minut.
  3. Pod koniec smażenia dodajemy koncentrat pomidory i wszystko dusimy razem jeszcze przez 3-4 minuty.
  4. Na placek tortilli układamy mięso mielone, posypujemy startym serem mozzarella i przykrywamy drugim plackiem tortilli.
  5. Całość wkładamy do piekarnika na ok. 5-6 minut, aby placki delikatnie się podpiekły, a ser mozzarella się rozpuścił.

Do tak przygotowanego quesadillas z mięsem mielonym doskonale będzie pasowała salsa pomidorowa, albo sos czosnkowy.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.