Nie tak dawno gościł u nas na blogu pieczony łosoś w papilotach, tym razem troszkę inna propozycja podania – łosoś zapiekany z mozzarellą i szpinakiem. Jest troszkę bardziej kaloryczny niż jego poprzednik, ale to dlatego że jest zapiekany razem z mozzarellą.
W tym przepisie trzeba bardzo uważać, aby za bardzo nie doprawić szpinaku (my w tym przepisie nie dodajemy do niego czosnku) bo przysłoni nam smak samego łososia, który sam w sobie jest pyszny.
Tak przygotowanego łososia możemy podać z dietetyczną sałatką z rukoli.
Obejrzyj nasze filmy:
Łosoś zapiekany z mozzarellą i szpinakiem – składniki:
- 2 filety z łososia
- sok z 1/2 cytryny
- sól
- pieprz
- 2 garście szpinaku (ok. 150g)
- 150 g mozzarelli
- olej
Łosoś zapiekany z mozzarellą i szpinakiem – przepis:
- Łososia myjemy, osuszamy, skraplamy sokiem z cytryny, olejem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Na suchej patelni przesmażamy szpinak, tak aby odparowała z niego woda. Doprawiamy solą i pieprzem.
- W naczyniu żaroodpornym układamy łososia, następnie układamy na nim szpinak i posypujemy startą mozzarellą. Użyjcie do tego przepisu mozzarelli w kostce, ta w zalewie puści zbyt dużo wody.
Smacznego!