
Szpinak – właściwości lecznicze
Szpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą.
Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy C oraz luteiny – czyli przeciwutleniaczom.
Właściwości lecznicze szpinaku
- zawiera sporą ilość potasu, który reguluje i obniża ciśnienie krwi, dlatego zalecany jest szczególnie osobom z nadciśnieniem
- zawiera znaczne ilości żelaza, które w głównej mierze bierze udział w produkcji czerwonych krwinek, ale nie tylko… wspomaga w naszym organizmie transport tlenu.
- zawiera witaminę K, niezbędną w procesie krzepnięcia krwi
- zawiera kwas foliowy, dlatego powinien być spożywany przez kobiety w ciąży. Kwas foliowy wspomaga i chroni nasz układ nerwowy
- jest niskokaloryczny – 100g szpinaku to tylko ok. 20-23 kcal
Kto powinien jeść szpinak
Szpinak powinien być spożywany przede wszystkim przez kobiety w ciąży oraz osoby dbające o linię. Polecany jest także wszystkim cierpiącym na nadciśnienie.
Niestety zawiera w sobie kwas szczawiowy, który nie powinien być spożywany przez osoby mające problemy z kamicą nerkową.
Należy również pamiętać, aby nie spożywać go w zbyt dużej ilości.
Jak przygotować szpinak
Szpinak możemy jeść na surowo, bądź poddany obróbce termicznej. Możemy wykorzystać zarówno szpinak świeży jak i mrożony, jednak ten pierwszy jest znacznie lepszy.
Warzywo to świetnie komponuje się z makaronami, serami (na przykład parmezanem), owocami (na przykład gruszką), a obecnie coraz częściej zdobywa uznanie przy przygotowywaniu smoothie.
Świetnie sprawdzi się również jako farsz do naleśników, albo pierogów.
Sam w sobie szpinak jest dość mdły, dlatego przy jego przygotowywaniu powinniśmy pamiętać aby podkreślić jego smak, przez dodanie odrobiny czosnku, soli i pieprzu. Świetnie ze szpinakiem komponuje się również gałka muszkatołowa.