Pierś z kaczki z warzywną salsą
Mięsa

Pierś z kaczki z warzywną salsą

Niestety pierś z kaczki cały czas jest uznawana za bardzo ekskluzywne danie. W sumie nie można się dziwić, bo cena piersi z kaczki w sklepach jest dość wysoka. Jednak jeśli uda nam się upolować w sklepie promocję, to warto z niej skorzystać, bo jeśli dobrze przygotujemy pierś to obiad będzie wyśmienity.

Danie to nie wymaga od nas zbyt dużo pracy i czasu. Smażymy ją dosłownie przez chwilę, a przez resztę czasu pieczemy w piekarniku.

Całość smaku dopełni pyszna, pełna witamin warzywna salsa oraz wyśmienite puree ziemniaczane.

Pierś z kaczki z warzywną salsą – składniki

  • 2 piersi z kaczki
  • czerwona papryka
  • cukinia
  • bakłażan
  • czerwona cebula
  • łyżka masła
  • szczypta oregano
  • sól
  • pieprz

Pierś z kaczki z warzywną salsą – przepis

Pierś z kaczki nacinamy od góry i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na ok. 15 minut. Kaczkę podsmażamy na patelni (zaczynam od strony ze skórą) z każdej strony przez 3 minuty. Wkładamy ją następnie do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 10 minut. Po upieczeniu pozwalamy jej odpocząć przez ok. 3 minuty, aby wszystkie soki w piersi równomiernie się po niej rozlały.

Cukinię, bakłażan, czerwoną paprykę, cebulę kroimy w kostkę. Warzywa podsmażamy na maśle. Jak będą al dente dodajemy odrobinę oregano, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dusimy jeszcze przez ok. 5 minut.

Pierś z kaczki podajemy z przygotowaną warzywną salsą i puree z ziemniaków (przepis TUTAJ).

Pierś z kaczki z warzywną salsą Pierś z kaczki z warzywną salsą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.