Dawniej w kuchni znajdowała się tylko kuchenka na węgiel czy drewno, na której gotowaliśmy praktycznie wszystko – wodę na herbatę, posiłki na obiad, a teraz…. teraz nasze kuchnie są pełne sprzętu elektrycznego.

W kuchni znajdziemy płyty indykcyjne, mikrofalówki, czajniki, parowary, blendery, miksery i dużo, dużo innego sprzętu elektrycznego. Jak możemy się domyślać cały ten sprzęt pobiera ogromne ilości prądu, co przekłada się na większe rachunki, a więc i mniej pieniędzy w naszym portfelu.

Warto zatem poznać kilka zasad, jak gotować oszczędniej aby nie zrujnować domowych finansów. Korzystając z poniższych porad z całą pewnością zaoszczędzicie kilkadziesiąt, a może nawet kilkaset złotych rocznie.

Obejrzyj nasze filmy:

Zasady oszczędnego gotowania

  • Kupując sprzęt AGD do kuchni wybieramy te energooszczędne . W przypadku elektrycznych płyt grzewczych, najmniej energii zużywają płyty indukcyjne. Kupując natomiast piekarnik zwróćmy uwagę aby posiadał termoobieg – piekarnik szybciej nagrzeje się do ustawionej temperatury.
  • Kupując lodówkę przeanalizujmy jak dużo miejsce będą zajmowały nasze produkty, chłodzenie wolnej przestrzeni nie jest oszczędne.
  • Gotując wodę w czajniku elektrycznym zawsze wlewaj tyle wody, ile potrzebujesz – skróci to czas gotowania wody.
  • Gotując na kuchence elektrycznej (ale nie tylko) zawsze przykrywaj garnki. Potrawa zacznie się szybciej gotować, skracając tym samym czas potrzebny do przygotowania posiłku.
  • Piekąc w piekarniku staraj się unikać otwierania drzwiczek. Otwarcie drzwiczek powoduje, że z piekarnika wydostaje się ciepłe powietrze, co prowadzi do zwiększonej ilości energii potrzebnej na ponowne nagrzanie się piekarnika.
  • Wyłączaj piekarnik zawsze 10 minut przed planowanym zakończeniem pieczenia. Nagrzany piekarnik do odpowiedniej temperatury spowoduje, że potrawa dopiecze się w ciepłym powietrzu znajdującym się wewnątrz piekarnika.
  • Staraj się piec jednocześnie dwie potrawy na dwóch półkach w piekarniku. Skróci to czas pracy piekarnika, który potrzebny byłby na upieczenie najpierw jednej, a później drugiej potrawy.
  • Porównaj, przeanalizuj dostawców energii w twojej okolicy. Być może uda Ci się znaleźć tego, który ma najkorzystniejszą i najtańszą ofertę na energię elektryczną. Możesz skorzystać z wyszukiwarki -> TUTAJ.

Stosując się do tych wszystkich wskazówek i zasad z całą pewnością w twoim portfelu zostaną pieniądze, zaoszczędzane na rozważnym wykorzystaniu sprzętów AGD. Ale tutaj nie chodzi tylko o pieniądze, postępując mądrze – stajemy się ekologiczni i mamy wpływ na poprawę naszego środowiska.