Domowe kotlety jajeczne
Inne

Domowe kotlety jajeczne

Domowe kotlety jajeczne to obiad, który kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamietam, że bardzo często w szkole na piątkowy obiad były właśnie podawane kotlety jajeczne. Postanowiliśmy przygotować ich domową wersję. Pyszne…

Najlepiej smakują podane z ziemniaczkami, polanymi odrobiną tłuszczyku.

Sprawdź przepis na: Tradycyjne kotlety mielone

Składniki

  • 8 ugotowanych jajek
  • pęczek dymki
  • 1 czerstwa bułka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Dodatkowo

  • bułka tarta

Polecamy: Dobre kosmetyki w PROMOCJI! Odbierz próbki do zamówienia!

Domowe kotlety jajeczne – przepis

  1. Ugotowane jajka ścieramy na tarce i przekładamy do miski.
  2. Szczypiorek wraz z cebulką drobno kroimy i dodajemy do jajek.
  3. Bułkę namaczamy w wodzie, odsączamy i dodajemy do jajek. Dodajemy również 2 łyżki bułki tartej.
  4. Dodajemy jajko, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.
  5. Formujemy okrągłe kotleciki, obtaczamy w bułce i smażmy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor.

Kotleciki najlepiej jest podać ze świeżo ugotowanymi ziemniakami skropionymi odrobiną tłuszczy od smażenia kotletów. Jeśli lubimy świetnie pasować będzie również mizeria.

Sprawdź przepis: Mizeria z ogórków i cebuli

Domowe kotlety jajeczne

Smacznego!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.