Klasyczne mule w białym winie

Klasyczne mule w białym winie

Mule w białym winie to najbardziej klasyczny przepis na te owoce morza. Odpowiedniej ich przygotowanie sprawi, że będą delikatne w smaku, soczyste i wilgotne.

Tym razem przygotujemy jest delikatnie na ostro. Sprawdźcie co jest Wam potrzebne do ich przygotowania.

Składniki

  • śwież mule (ok. 1 kg)
  • 1 papryczka chilli
  • oliwa
  • 150 ml białego wina
  • natka pietruszki

Mule w białym winie – przepis

  1. Mule trzeba dokładnie wyszorować i umyć. Te które są otwarte – wyrzucamy bo są popsute.
  2. Wkładamy je do garnka, dodajemy odrobinę oliwy, pokrojoną w plasterki papryczkę chilli, wino i gotujemy pod przykryciem ok. 3-4 minut. W tym czasie mule powinny się otworzyć. Te które będą zamknięte wyrzucamy.
  3. Przekładamy je na półmisek i koniecznie podajemy ze świeżą bagietką. Będziemy mogli ją maczać w pysznym sosie.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.