Kuchnia włoska to jedna z bardziej popularnych kuchni śródziemnomorskich. Przepełniona jest aromatem tamtejszych przypraw. Oprócz nich występuje w niej wiele innych charakterystycznych smaków.
Choć, jeśli chodzi o potrawy, tytułowe skojarzenie jest intuicyjne, to kuchnia włoska jest o wiele bogatsza w składniki, smaki i dania. Często stanowią one dodatek do wspomnianych makaronów i pizzy.
Makaron jest jednak naturalnym wyborem przy omawianiu kuchni włoskiej. Jego bogactwo jest tak duże, że może stanowić nie tylko dodatek ale też samodzielne danie. Mamy do wyboru wiele różnych makaronów, choć zasadnicza różnica między nimi jest głównie kształt. Do tych, stanowiących samodzielne danie należą tortellini i ravioli. Naturalnym dodatkiem do nich są sosy na bazie aromatycznej oliwy wytłaczane z tamtejszych oliwek ucieranej z ziołami i owocami oraz orzechami. Oprócz makaronu prym wiedzie risotto – potrawa, a właściwie potrawka, z ryżu z warzywami oraz, niejednokrotnie, mięsem.
Za najlepsze na świecie uważane są też włoskie wędliny: szynka parmeńska, salami, czy pancetta (rodzaj wędzonego na zimno boczku). Są wędzone na zimno, i długo lżakują przez co, przyrządzone z nich potrawy mają wyjątkowy aromat.
Pizza to najpopularniejszy towar eksportowy Włoch. Choć sposób jej przyrządzania i jedzenia został bardzo zmieniony w innych miejscach świata, sami Włosi kultywują pizze jedzoną na ich sposób. Najsłynniejsza to pizza neapolitana, co oznacza pizzę robioną z lokalnych składników z okolic Neapolu; dodatki do niej są bardzo różnorodne, od sera i pomidorów, po owoce morza, ryby, a nawet owoce.
Kuchnia włoska – wina i likiery
Włosi lubują się w wysokoprocentowych likierach i nalewkach produkowanych z najróżniejszych owoców i ziół. Prym wiodą Maraschino, Limoncello, Strega czy Sambuca.
Włoskich win istnieją niezliczone ilości. Winogrona uprawiane na przesyconej słońcem ziemi nadają się do tego wybornie. Najsłynniejsze włoskie wina to ciężkie i aromatyczne Marsala, wytrawne Chianti czy słodkie vin Santo, najczęściej stanowiące dodatek do deserów.
Kuchnia włoska – jak osłodzić życie?
Wśród włoskich deserów mało jest ciast. Popularne są raczej desery w postaci kremów, musów i ich lekkich połączeń. Dlatego wśród deserów znajdziemy zabaglione – krem z żółtek i, obowiązkowo, słodkiego wina, śmietankową panna cottę oraz, prawdopodobnie najsłynniejsze, tiramisu. Z ciasteczek mamy do wyboru migdałowe amaretti czy cantucci. Włochy to również kawa, często z powodzeniem zastępująca deser jak mocha, czy cappuccino.
Kuchnia włoska jawi się zatem jako niezwykła feria smaków, w której warto się rozsmakować.